A városhoz érzékenyen kapcsolódó városfejlesztési projekt

2023.11.13. 09:15

Újabb építészeti különdíjat nyert el a Mindszentyneum tervezőcsapata

Ez évben 19. alkalommal rendezték meg az Építészfórum által alapított Média Építészeti Díja (MÉD) gálaestjét Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Zaol.hu

Újabb elismerést kaptak a tervezők

Fotó: Archív

A november 10-ei rendezvényen ismertették, hogy a nemzetközi szaktekintélyekből álló előzsűri 78 épület, 91 terv és 26 épített környezeti munkából választotta ki azt a 10-10 munkát, amelyek döntősként a közönségdíjért versenyeznek. Az esten bemutatkozott az 5-5 finalista tervező is, akik egy-egy rövid prezentációval (melyek között templom, óvoda, szeretetotthon is szerepelt) versenyeztek az év legjobb épületének járó díjáért a szakmai és médiazsűri előtt.

A kortárs magyar építészet legkiemelkedőbb munkái közül a nemzetközi előzsűri választotta ki a zalaegerszegi Mindszentyneum – Mindszenty József Látogatóközpontot, mely a Nagyberuházások Különdíját nyerte el. A díjat a tervezők Balogh Csaba (Konkrét Stúdió Építészeti Kft.) és Kádár Mihály (TSPC Mérnökiroda Kft.) Indira van’t Klooster építészettörténésztől, a nemzetközi előzsűri elnökétől, az Amszterdami Építészeti Központ (ARCAM) igazgatójától vehették át.

A díjátadáskor az alábbi méltatás hangzott el: Mi is a Mindszentyneum? Egy a városhoz érzékenyen kapcsolódó városfejlesztési projekt. A homlokzat fátyolszerű szerkezete mögött horizontális és vertikális terek kompozíciója fogadja a látogatót. Az épület remekül köti össze a szétszakadt városrészeket és funkciókat. Az egyházi öltözetek moiré selyemanyagára emlékeztető homlokzati hártya mögött belső udvarok és átriumos terek tárulnak fel, melyek a beszűrődő napfény hatására életre kelnek. Ezek az építészeti gesztusok teszik a város szerves részévé az impozáns épületet. Különdíjat kapott ez a nagyberuházás, amely túl a méretén és a fenntarthatóság szempontjait az épített emberi környezet színvonalának emelését is céljául tűzte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában