Összetartozásunk és kincseink ünnepe

2024.01.23. 16:00

Bereczky Csaba kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat

Idén Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat. Az elismert alkotó több mint fél évszázada teremt csodás remekeket, s tanítja e mesterséget ifjaknak és felnőtteknek.

Péter B. Árpád

A Pro Cultura Keszthely-díjat Manninger Jenő (jobbról) és Csótár András adta át Bereczky Csabának

Fotó: Péter B. Árpád

Idén Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész kapta meg a Pro Cultura Keszthely-díjat. Az elismert alkotó több mint fél évszázada teremt csodás remekeket, s tanítja e mesterséget ifjaknak és felnőtteknek.

Keszthely kultúra napi programján Manninger Jenő polgármester arról is beszélt, a patriotizmus és a lokálpatriotizmus elválaszthatatlan, hisz „nem lehetünk jó és igaz magyarok, ha nem vagyunk jó és igaz keszthelyiek, zalaiak és dunántúliak is”.

– Városunkban számos remek szakkör és művészeti csoport működik, amelyek várják az újonnan csatlakozókat is – folytatta a város első embere. – Aki kultúrát épít, fasort ültet, várost tervez, nem nézheti csupán a jelen értékeit, hiszen ezek mind-mind az elkövetkezendő nemzedékek örökségét képezik, amellyel remélhetőleg jól sáfárkodnak majd. Ám hogy így legyen, azért a család és az iskola mellett kulturális intézményeink is sokat tehetnek, hiszen talán éppen egy koncert, kiállítás, könyvbemutató vagy színházi előadás nyomán válik egy mai fiatal új Goldmarkká, Egryvé, Básti Lajossá, Szendrey Júliává.

A keszthelyi ünnepen a Laposa Julcsi Band adott nagysikerű koncertet
Fotó: Péter B. Árpád

Csótár András, az emberi erőforrások bizottságának elnöke emlékeztetett, immár két évtizede adják át a Pro Cultura Keszthely-díjat, amelyet elsőként Cséby Géza irodalomtörténész, író-költő vehetett át, eddigi utolsóként, tavaly pedig a Balatoni Múzeum közössége.

– Nemzeti kultúránk megkülönböztet bennünket más népektől – mondta a képviselő. – Nem különb és nem több, mint másoké, de számunkra mégis különös töltettel, valódi nemzetmegtartó erővel bír, amely összeköti Magyarországot, Európa szívét földrészeken át a nagyvilág legkülönbözőbb pontjaival, ahol magyarok élnek. A kultúra napja tehát elsősorban összetartozásunk, közös múltunk és kincseink ünnepe.

Az est folytatásában Manninger Jenő és Csótár András átadta a rangos elismerést Bereczky Csaba fafaragó népi iparművésznek, majd a Laposa Julcsi Band adott koncertet, amelyre megtelt a Balaton Színház nagyterme.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában