Projektzáró rendezvény a Korona Szalonban

2024.05.29. 15:30

Befejezték a vízi-közmű fejlesztést Zalaegerszegen

Összesen 29 helyszínt érintett az a KEHOP 2.1.11 számú, uniós és önkormányzati finanszírozású, másfél milliárd forintos vízi-közmű fejlesztési sorozat, aminek projektzáró rendezvényét szerdán délelőtt tartották Zalaegerszegen, a Korona Szalonban. Az eseményen Vigh László országgyűlési képviselő, Bali Zoltán alpolgármester és Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte a projektben résztvevő önkormányzati és szakmai szervezetek munkatársait.

Mozsár Eszter

Bali Zoltán alpolgármester ismertette a 29 helyszínen zajlott vízi-közmű fejlesztés adatait a Korona Szalonban a projektzáró eseményen.

Fotó: Pezzetta Umberto

A környezeti és energiahatékonysági projekt ötlete 2021 júniusában vetődött fel, a pályázatot szeptemberig állították össze. Rekord időn belül, mindössze két év alatt végeztek: 2022 júliusban kezdtek és 2024 májusában fejezték be a munkálatokkal, összegzett Arnhoffer András. Összesen 29 helyszínen dolgoztak, 14 helyen ivóvíz-fejlesztés, míg 15 helyen szennyvíz-rekonstrukció történt. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, ilyen nagyságú munkát saját forrásból nyolc év alatt tudtak volna megvalósítani. Az egész település területét érintette a felújítás-sorozat, így az egész lakosság érzékelhette a minőségi változást. Külön szempont volt a környezetvédelem, a szennyvízcsatorna-rekonstrukcióknál többek között a szennyvíznek a talajba szivárgást szüntették meg. Egyik fontos beruházási elemként a páterdombi új nyomásövezet kialakítását, s az új víztorony építését emelte ki Arnhoffer András.

Zalaegerszeg város 30 százalék önrészt vállalt, összességében másfél milliárd forintos projektet zárhattak le. Az országban egyedüli önkormányzatként vállalkozott Zalaegerszeg ilyen horderejű és összetett rekonstrukciós beruházásra, tájékoztatott Bali Zoltán alpolgármester.

- Az elmúlt évek egyik legnagyobb közműfejlesztési programja volt a mostani. A projektet kiegészítve a Kovács Károly Városépítő Programnak köszönhetően arra is figyeltünk, hogy ne csupán a vízi-közműveket újítsuk meg, hanem az utakat, járdákat, parkolókat ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan helyreállítsuk. Ha a jövőben lesz rá lehetőség, akkor ismét pályázni szeretnénk hasonló munkákra, ugyanis megvan a városban az a tudás és tőke a kivitelezői, adminisztrációs és tervező részről egyaránt, ami szükséges ezekhez a nagy volumenű fejlesztésekhez – tette hozzá Bali Zoltán.

Vigh László országgyűlési képviselő végül hozzátette, remélhetően a közeljövőben is tudnak forrásokat hozni Zalaegerszegre, ami a fejlesztéseken túl egyben a Zalavíz rentábilis működéséhez nagy segítség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában