Egyedi sportszervezési módszer a Zrínyi Sport- és AirTrack Akadémia

2024.06.13. 08:00

A Zrínyi-iskola elkötelezett a sport iránt

A Zrínyi-iskola legfontosabb céljai között szerepel az egészségfejlesztési lehetőségek kiaknázása, a sport iránti elkötelezettség kialakítása. Az iskolai egészségnevelés egy részét szolgálja a mindennapos testedzés is.

Benedek Bálint

Egy óra az akadémián, a gyerekek élvezik a foglalkozásokat és közben fejlődnek

Fotó: ZH

- Egyedi sportszervezési módszer iskolánkban a Zrínyi Sport- és AirTrack Akadémia - mondta Faller Zoltán igazgató. - Ez lehetővé teszi, hogy a mindennapos testnevelést 1-4. osztályban differenciált foglakozás keretében, egyfajta válogatás alapján hatékonyabban végezzük. Labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, modern tánc, esztétikus testképzés, torna területein a sportegyesületekkel együtt dolgozva, de külön csoportokban foglalkoztatjuk a tanulókat a szakértő pedagógusok irányításával.

Az igazgató hozzátette: a sportórákon lehetősége nyílik a gyerekeknek sportos kreatív eszközök használatára is. A koordinációs létra, szivacsgátak, szlalombóják egyéb mozgásfejlesztő eszközök megfelelően biztosítják a gyakorlatok elvégzését.

Fotó: ZH

- Az országban elsőként alkalmazzuk a mindennapos oktatásban a legmodernebb AirTrack eszközöket elsősorban a torna, a modern tánc és az esztétikus testképzés oktatásban - folytatta. - Az 1-4 osztályos gyerekeknél ez az időszak a mozgásoktatás és a sokoldalú képzés virágkora, amely egy régi, máig igaz szakirodalmi alaptétel, csak sokan elfelejtik. A Zrínyi Sport és AirTrack Akadémiai rendszerünkről elmondhatjuk, hogy beérett az ötlet és a munka. Az utóbbi két évben több labdajátékban (labdarúgás, kosárlabda, futsal) a Zrínyi iskola csapata bejutott országos döntőbe, ahol kézilabda és kosárlabda csapataink országos elődöntőbe jutottak. Az országos modern tánc versenyeken is jól szerepeltek diákjaink, egyéniben és csapatban arany-, ezüst- és bronzérmeket és minősítéseket szereztek. Az országos viadalokon nehéz dolgunk van, mert szinte csak sportiskolák és akadémiai bázisiskolák néznek velünk farkasszemet. Viszont a sikerek másik titka még tanítók és a testnevelők kiváló együttműködése, szakmai munkája, valamint a helyi és zalaegerszegi sportegyesületek támogatása és segítsége.

Fotó: ZH

Faller Zoltán kiemelte: a képzésük egyik nagy előnye, hogy a gyereknek nem kell egy speciálisan egy sportágra épülő akadémiára beiratkoznia és távol tanulnia esetleg a szüleitől. Ezt helyben Nagykanizsán, a Zrínyi Sport- és AirTrack Akadémia megteheti. 

- A másik pedig az, hogy nemcsak az élsportokat, az egyesületeket és az utánpótlásképzést támogathatják, hanem azokat a gyerekeket, akik az elején nem olyan ügyesek saját tudáskörnyezetükben segíthetik - vélekedett az igazgató. - Később ebből a merítésből a tanulók esetleg később sportegyesületekbe rendeződhetnek. Tapasztaltunk szerint, ha egy közösségben néhányan egyesületi szinten sportolnak, elnyomhatják a többi diákot, ha utóbbi csoportra a szakértő pedagógusok odafigyelnek, akkor esélyük van kiemelkedni. Ez pedig egy olyan kitűnő irány, mely az egészséges életmód felé vezető út egyik fontos mérföldköve.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában