Ismeretterjesztő előadások a nagykanizsai Halis-könyvtárban

2024.06.07. 07:00

Mindent a sztóma kezeléséről

Előadások, termékbemutató, panelbeszélgetés. Lakossági fórumot tartottak a sztómaviselők szociális és egészségügyi helyzetével kapcsolatosan nemrégiben a Halis-könyvtárban. Az eseményen a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház egészségügyi szakdolgozói, érintettek, hozzátartozóik és számos érdeklődő vett részt. A rendezvényen jelen volt dr. Brünner Szilveszter, a kórház főigazgató-főorvosa is.

Benedek Bálint

Dr. Németh-Szakacsits Renáta egészségügyi szakjogász (balról) és Kozma Viktória beszélgetése sok erőt adott a résztvevőknek

Fotó: ZH

Az eseményen elhangzott: napjainkban tabutémának számít ez a megváltozott fizikai állapot. A sztóma sebészek által mesterségesen létrehozott nyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet vagy a vizelet távozik a szervezetből, majd egy erre kialakított speciális zsákba ürül. Sztómaképző műtét az emésztőrendszer daganatos megbetegedései, gyulladásos bélbetegségek - Crohn-Colitis ulcerosa -, endometriózis kapcsán, sürgősségi, akut helyzetben – bélelzáródás - válhat indokolttá. 

Dr. Brünner Szilveszter, a kanizsai kórház főigazgató-főorvosa (jobbról a második) az előadók és érintettek körében a Halis-könyvtárban
Fotó: ZH

- Legtöbbször ennek célja az életmentés - mondta az esemény házigazdája, a szintén érintett Kozma Viktória. - A sztómaviselők a műtétet követően gyógyászati segédeszközzel, sztómazsákkal élik a mindennapokat. 

Az esemény célja a sztómaviselők rehabilitációjának segítése. A rendezvényt dr. Orbán Lajos, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház általános sebészeti osztályának vezetője nyitotta meg. Sztómaterápiás, sebészeti, orvosi kompetencia, dietetika és esettanulmányok témakörben hangzottak el előadások az egészségügyi szakdolgozóktól. Az egyik gyártó területi képviselője a tavalyi év során forgalomba került új technológiás gyógyászati segédeszköz használatát ismertette az „Érezze kényelmesen magát a saját bőrében” című előadásban. 

A sztómaviselőknek szükséges gyógyászati segédeszközök
Fotó: ZH

A „Segítség - sztómás a családban” című panelbeszélgetés során felhívták a figyelmet a sztómaviselők hozzátartozóinak fontos szerepére. Dr. Németh-Szakacsits Renáta egészségügyi szakjogász édesanyja tavaly egy sürgősségi beavatkozást követően ideiglenes sztómaviselővé vált. Az interjúban Renáta elmesélte megrendítő történetüket, hangsúlyozta, fontos a közvetlen környezet támogatása, a sztómaviseléssel kapcsolatos információk szerzése és a sztómaviselők megítélésének pozitív irányba való fejlődése. Kozma Viktória „Mindennapi kihívások az életben” címmel és a betegek érdekképviseletével kapcsolatban tartott előadásával zárta a rendezvényt. Október 2. a sztómaviselők világnapja, a tervek szerint várhatóan ekkor újra találkoznak a fontos téma kapcsán a résztvevők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában