Még nem tudnak jól repülni, ezért lepottyannak

2024.07.18. 10:00

A gólya- és fecskefiókák kerülhetnek leginkább bajba a hőség elől menekülve

A vadmadarak is szenvednek a hőségtől, főként a kémények, villanyoszlopok tetején fészkelő gólyák, amelyek árnyék híján teljesen ki vannak téve a napsugárzásnak. Darázsi Zsolttól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának titkárától arról érdeklődtünk, mégis hogyan viselik el a rettentő meleget.

Antal Lívia

Andráshidán, a Gazdaság utcai kereszteződésnél álló villanyoszlop tetején gólyák fészkelnek. Úgy tűnik, hogy itt teljes a létszám.

Fotó: Antal Lívia

- Az elmúlt hetekben több, fészekből kiesett gólya- és fecskefiókát vittek be a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomásra, illetve a székesfehérvári, sóstói vadvédelmi központba. Valószínű az történt, hogy a gólyafiókák a tűző nap, a 40 fok feletti hőmérséklet elől menekülve kirepültek a fészekből. Mivel még nem tudtak jól repülni, így vissza sem találtak, így a földre pottyantak. A fecskefiókák szintén ki vannak téve a hőségnek, mert az eresz alatti fészkeik jól átmelegedtek. Közülük többen menekülőre fogták, de nem mindegyikük járt szerencsével – mondta el Darázsi Zsolt.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy biztosítsunk itatót, fürdőhelyet a madaraknak egy lapos edényben. Aki öntöz, a bokrok alját is locsolja meg, hogy a feketerigók könnyebben hozzáférhessenek a rovarokhoz. Mint mondta, az erdőben fészkelő madaraknak nem kell menekülniük a hőség elől, a gólya- és fecskefiókáknak ellenben igen. Ha valaki talál egyet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot értesítse. De, aki Pestre utazik az M7-esen, maga is elviheti a székesfehérvári vadvédelmi központba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában