Nem választ egyszerű helyeket a hosszútávúszó...

2024.09.02. 11:30

Mányoki Attila a Loch Ness-i tavat is célba vette

Várt rá pár évet, de végre az Ocean's Seven sorozat után a Triple Crown-ot is kipipálhatta. Mányoki Attila zalaegerszegi hosszútávúszóról van szó, de nyugodtan írhatjuk, hogy extrém sportolóról, hiszen kihívásai nem mindennapiak. Legutóbb a NewYork-i Manhattan-szigetet úszta körbe, s hazatérve nyilatkozott lapunknak az újabb kihívásairól.

Kerkai Attila

Mányoki Attila és két segítője, akik a Manhattan-sziget körbeúszásánál segítették. Balról kajakos kísérője, Elizabeth Fry, aki úszóként az Ocean's Sevent is teljesítette, jobbról Juliet Kadlecek, aki pedig a kísérő hajóról segítette őket

Fotó: Mányoki Attila

Mányoki Attila nevével sokszor, sok helyen találkozhatunk, hiszen országosan és persze a hosszútávúszók körében világszerte ismert  sportolóról van szó.  A zalaegerszegi  sportember nemrég a Manhattan-szigetet úszta körbe, és a 48,5 km-es táv teljesítésével a Triple Crown sorozatot is lezárta. Ám előbb arról, mi történt vele azóta, hogy 2019-ben  az Ocean's Seven hét részből álló sorozatát is kipipálhatta, hiszen  azóta viszonylag ritkán hallottunk róla. 

Manhattan: öt évet várt rá 

– Amikor sikeresen  teljesítettem az Ocean's Sevent, már akkor megvolt a tervem a következő évekre – kezdte evvel Mányoki Attila, amikor már idehaza faggathattuk. – A La Manche-csatornát már átúsztam és a kaliforniai Catalina-szorost is, a harmadik állomás pedig a Manhattan-sziget körbeúszása  lett volna. Kétezerhúszra volt is ide időpontom, de akkor a pandémia miatt nem volt lehetőség az utazásra. Ám már akkor  tudtam, hogy elkezdek egy másik nagy sorozatot, a Stillwater Eight  nevű erőpróbát, ami nyolc tóban történő úszás, s mindegyik helyszínnek van valami különlegessége. Viszont  azt is tudni kell, hogy  túljelentkezések vannak, hosszú a várakozási idő, ráadásul halasztanom kellett a nyitányt is. Azzal számoltam, hogy nagyjából egy évben egy tavat tudok átúszni. S közben úgy döntöttem, hogy megszakítom a sorozatot, hiszen kaptam időpontot a Manhattan-sziget körbeúszására... Nagyon örülök, hogy ötéves várakozás után most sikerült, hiszen nagy energiát fektettem bele. 

Kitért a teherhajó útjából

Mányoki Attila elmondása szerint nem volt ez az úszás sem olyan egyszerű, dehát ő általában nem is szokott egyszerű  helyeken úszni... Nem is a fizikai  felkészültség adta a nehézséget, hiszen a sportember elmondása szerint ebben a tekintetben remekül felkészítette a szervezetét az úszásra, hanem a sziget körüli forgalom. Mégiscsak egy 14 milliós metropolisz  szívében lévő helyszínről volt szó, ahol az útvonalat  is alaposan elő kellett készíteni. 

– Volt egy terv, egy idősáv, amikor kezdhettünk, ami a tengeri és a hajóforgalmat is figyelembe vette – mesélte Mányoki Attila. – A tervezetthez képest  aztán  gyorsabban értem el néhány ellenőrzési pontot, és érkezett egy nagy teherhajó, aminek az útjából ki kellett térni. Nagyjából harminc percet várakoztam egy szűk csatornában a vízben, ahol rövid hosszakat úsztam, hogy mozgásban maradjak, mire folytathattam az eredeti útvonalat. Így viszont időveszteségbe kerültem. Nyolc órán belül szerettem volna  leúszni a távot, végül nyolc óra két perc lett az időm, ami nem sokkal lépte túl az eredeti elképzelésemet, de ha nincs a várakozás, akkor biztosan meglett volna. Ez az idő is jobb, mint az átlag, amit itt szoktam úszni. Medúzákkal is találkoztam, hiszen az ottani esős időjárás miatt az óceán vízszintje emelkedett, ami a Hudson-folyóra is kihatással van. 

Mányoki Attila és a Loch Ness-i tó

Mi következik most? Erről is mesélt nekünk Mányoki Attila, hiszen a Stillwater Eight nyolc állomásból álló sorozatából hármat már teljesített.  A nyílt vízi úszósorozatok közül a Stillwater 8 a legfiatalabb és az Ocean’s Seven sorozat mintájára lett létrehozva, azzal a különbséggel, hogy minden helyszín tavakban van. Attila a Zürichi-tavat, az izraeli Kineret-tavat és az amerikai Tahoe-tavat már teljesítette. Öt tehát még hátra van. 

– Ezekben a tavakban az a csavar, hogy hosszabb távokat takarnak,  illetve hidegebbek, vagy éppen melegebb a vizük,  illetve több a tengerszint felett magasan van, a perui Titicaca-tó például csaknem négyezer méteren –   mondta Mányoki Attila. – Az eddigiek sem voltak könnyűek, de innentől már csak nehéz úszások jönnek. Jövőre az új-zélandi Taupo-tó a célom, ott 40 km a távolság, aztán az 

  • Ontario-tó (65 km)
  • Titicaca-tó (16 km)
  • Loch Ness-tó (37 km) 

és a végére tervezem az afrikai Malawai-tó átúszását, ami 23,5 kilométer. Közben  jövőre a Genfi-tó hosszában történő átúszását is tervezem, ami hetven kilométert takar és egy napnál is hosszabb lenne, hiszen akik teljesítették, átlagban harminc órát úsztak a 14-15 fokos vízben. Alaposan meg kell tervezni ezeket . Magamban viszont mindig reális célokat fogalmazok meg, de azokat meg kell tervezni, hiszen nem lehet könnyedén venni, a siker érdekében.   

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában