A 20. század nagy emberi tragédiája

2024.07.30. 20:00

A roma holokauszt nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Nagykanizsán

A város roma nemzetiségi önkormányzata, az "ANOSZTRU" Országos Egyesület és a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a roma holokauszt 80. évfordulója alkalmából kedden megemlékezést tartottak a Vár utcai Roma Holokauszt emlékműnél.

Benedek Bálint

A főhajtáson az emlékműnél, balról: Cseresnyés Péter, Sztojka Attila és Teleki László

Fotó: Gergely Szilárd

A főhajtáson a város prominens személyiségei mellett megjelent Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke.

roma holokauszt, megemlékezés
Megemlékezést tartottak a Vár utcai Roma Holokauszt emlékműnél
Fotó: Gergely Szilárd

Több mint háromezer ember veszett oda

Az emlékbeszédek sorát Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kezdte. Elmondta: az idén 80 éve annak, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigány származású embert végeztek ki az auschwitz-birkenaui táborban. Külön megemlékezett az elpusztított gyermekekről.

– Ennyi idő elteltével is emlékeznünk kell és gyászoljuk azt a 371 roma gyermeket, aki ott született, s halt meg – folytatta. – A 371 csillagnak, ahogy mi nevezzük őket, esélyt sem adtak a gyilkosok, hogy normális életük legyen. Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos jóvoltából a "csillagjainkért" minden év május 21-én, a bátorság és a roma ifjúság napja alkalmából a fővárosi Nemzeti Színházban előadást tartanak. A mai világban nem szabad engedni a fajgyűlölet semmilyen formáját, tenni kell a kirekesztés ellen.

Azok a nemzetek erősödnek, amelyek ragaszkodnak az identitásukhoz

Majd Sztojka Attila lépett a mikrofonhoz. Rávilágított a náci ideológia kialakulására, melynek csúcspontja volt a 80 évvel ezelőtti roma holokauszt. A 20. század nagy emberi tragédiája.

– Az Európában zajló mostani folyamatok egyfajta uralkodási szándékot mutatnak – tette hozzá a kormánybiztos. – Egyre jobban azok a nemzetek és közösségek lesznek erősek, amelyek ragaszkodnak identitásukhoz, akik értékként tekintenek a gyökereikre. Magyarország az elmúlt évtizedekben a közösségére értékként tekint, s persze van még dolgunk. Folyamatosan tanulnunk kell egymást, gyakorolnunk kell az együttélést és a tiszteletet. Lényeges, hogy tudjuk, mi az örökségünk és azt is, hogy mit akarunk átadni a jövőnek.

Hangos nem a háborúra!

Bizzer András alpolgármester szerint a múlt szörnyűsége arra tanítja az emberiséget, hogy erre az ördögi folyamatra kell hangos nemet mondani, már a felismerés legelején. A jelenkor feladata az, hogy a háborúra nemet mondjon.

Szólt még az emlékezőkhöz Horváth Jácint önkormányzati képviselő, Nagykanizsa megválasztott polgármestere. Felidézte azt, amikor a nagykanizsai romákat összegyűjtötték és deportálták. De beszélt azokról is, akik kiálltak a romák mellett.

A koszorúzást és gyertyagyújtást követően a megemlékezés Kardos Ferenc romaholokuszt-kutató vezetésével a Halis-könyvtárban folytatódott egy holokausztkiállítással.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában