A jászberényi Sasközpontban készültek fel az ifjú csillagászok

2024.07.15. 14:30

A zalaegerszegi Horváth Zsóka is utazik a brazil diákolimpiára

Véget ért a jászberényi Sasközpontban az a felkészítő tábor, ahol a 11 középiskolás kerettagból kiválasztották azokat, akik utazhatnak augusztusban a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára (IOAA). A zalaegerszegi Horváth Zsóka (Zrínyi-gimnázium, VCSE tag) ezúttal Brazíliában kémlelheti a déli égboltot a magyar és a világ minden tájáról érkező társaival.

Mozsár Eszter

A felkészítők között középen a XVII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia tagjai: Vári Gergely Péter, Milbik Csongor László, Horváth Zsóka, Elekes Dorottya és Dobák Bálint

Forrás: Athletica Galactica

A tehetséges ifjú zalaegerszegi csillagász tavaly a lengyelországi diákolimpián is eredményesen szerepelt. A jászberényi intenzív szakmai felkészítő táborban az a 11 tanuló vett részt, akik a márciusi Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny döntőjének legjobbjai voltak. A nyári felkészítő táborban napközben különböző előadásokat hallgattak, elméleti és adatelemzési feladatokat oldottak meg, éjszaka távcsöves megfigyeléseket gyakoroltak, amit planetáriumi és égboltismereti felkészüléssel egészítettek ki. Az égi mechanika, a szférikus csillagászat, a kozmológia és egyéb fontos csillagászati témákban volt segítségükre Dr. Kovács József és Dr. Dálya Gergely, valamint Varga Vázsony és Rózsahegyi Márton. A Nemzeti Tehetség Program és a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont mellett a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársai támogatták az ifjú csillagászokat, hogy minél sikeresebbek legyenek a nemzetközi mezőnyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában