Finom és édes, piros és sárga húsú is kapható

2024.07.30. 17:30

A zalaegerszegi piacon javában tart a dinnyeszezon

A dinnye az egyik nyári kedvencünk, amely kissé lehűtve igazán szomjoltó, főként ebben a kánikulában. Hűtése azért is szükséges, hogy hosszabb ideig elálljon ebben a melegben. A zalaegerszegi piacon a németfalui Horváth Gazda Kft. kínálatában sárgabelű görögdinnye is kapható.

Antal Lívia

Horváth Veronika: A magyar termelőtől beszerzett piros- és sárgabelű görögdinnye egyaránt finom és édes

Fotó: Antal Lívia

– Ugyanaz az íze, és ugyanolyan finom és édes, mint a piros színű párja, de annál roppanósabb és tömörebb az állaga. S mindkettő hazai – ismertette Horváth Veronika üzletvezető. 

A Horváth Gazda Kft. pultjain szépen sorakoznak a szezonális zöldségek és gyümölcsök, a görögdinnyéből is folyamatos a kínálat
Fotó: Antal Lívia

Színben valóban különböznek, egy gyümölcsös tálban viszont jól mutatnak egymás mellett sárga és piros színüknek köszönhetően. A keddi piacnapon az iránt érdeklődtünk, hogy a nagy meleg mennyire befolyásolja az idei dinnyeszezon alakulását.

– A hirtelen jött és tartós meleget nehezen viselik a zöldségek, gyümölcsök. Uborkából éppen ezért van hiány, kell egy kis idő, hogy a növények újból fejlődésnek induljanak és teremjenek. Minden előbb érett, így a dinnyeszezon is előbb kezdődött el. Ez igazából nem jelent előnyt, csak problémát a termelőknek, mert a túléréstől kell tartaniuk. Hőség, szárazság van, az lenne az ideális, ha minden nap kapnánk egy kis esőt, mert a viharokkal nem vagyunk előrébb – mondta el Horváth Veronika.

A dinnyét évek óta a Baranya vármegyei Sellyén szerzik be, ugyanattól a megbízható termelőcsapattól, amely mögött már 30-40 év termesztési tapasztalat áll. A dinnyék finomak, édesek, és ugyanazon az áron árusítják, mint korábban. Egy-egy napon kevesebbet tartanak belőle, mert a Vásárcsarnokban is meleg van. Horváth Veronika hozzátette, kereskedőként vannak jelen a zalaegerszegi piacon, egyedül almát termesztenek tíz hektáron Németfaluban. Korábban érik az alma is, a jövő héten indul a szezon, ami augusztus 20-ával szokott kezdődni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában