A beruházásösztönzési stratégia fókuszában a délnyugati térség

2024.07.23. 20:00

Bővíti üzemét az Einhell Kft. a sormási ipari parkban

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten annak kapcsán, hogy az Einhell Operations Kft. közel 2 milliárd forintos fejlesztést hajt végre a sormási ipari park területén, melyhez mintegy 400 millió forintos állami támogatás társul.

Zaol.hu

Az Einhell Operations Kft. telephelye a sormási ipari parkban

Fotó: Gergely Szilárd

A tárcavezető a német Einhell új beruházásának bejelentésén elmondta, hogy a barkácsgépgyártás egyik piacvezetőjének számító vállalat a magyarországi kereskedelmi tevékenységét gyártással is kiegészíti, ezért üzemet hoz létre Sormáson, ahol szerszámgépeknél használt akkumulátorokat és töltőket fognak összeszerelni.

Tájékoztatása szerint a nemzetközi versenyben elnyert beruházás értéke mintegy kétmilliárd forint, az állam ehhez 400 millió forintos támogatást nyújt, így hozzájárulva nyolcvan új munkahely létrejöttéhez az első ütemben.

Beszédében kiemelte, hogy a cég beszállítói láncának egy jelentős részét a kínai partnerek adják, akiket a kormány szintén megpróbál majd hazánkba csábítani, hiszen a magyar gazdaság egyik fő erejét éppen a német-kínai vállalati együttműködés adja.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a gazdaságfejlesztésben mindig is szembesülni kellett a földrajzi adottságokkal, a gazdaság korábbi egyértelmű Budapest-központúságával.

– Emellé aztán felzárkózott az északnyugat-magyarországi térség, főként a rendszerváltoztatást követő időszakban betelepülő nagy autóipari kapacitások miatt. Ezután, hogy az ország ne billenjen el nyugat-keleti vonatkozásban, gazdasági fejlettség tekintetében, csomót koncentráltunk az ország keleti felének gazdaságfejlesztésére. Mára a Miskolc-Debrecen-Nyíregyháza tengely gyakorlatilag a globális autóipari technológiai forradalom egyik zászlóshajójának minősíthető – mondta. – Ezért most beruházásösztönzési stratégiánk fókuszában a délnyugat-magyarországi térség van. Azt szeretnénk, ha a délnyugat-magyarországi vármegyék ipara nagy lépésekkel fejlődhetne, és a gazdaság ott erősödhetne a következő időszakban – fűzte hozzá.

 A bejelentésen részt vett Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki úgy fogalmazott: ahogy Nagykanizsa, úgy a várostól nem messze lévő Sormás is jó logisztikai elhelyezkedéssel bír, amit egyre több cég és vállalkozás ismer fel.

– Nagykanizsán rendelkezésre áll a megfelelő számú és képzettségű munkaerő, így ezzel a beruházással tovább szélesedik a munkaerőpiac – mondta a képviselő, aki hozzátette: ahogy eddig, úgy a jövőben is a térség fejlődéséért dolgozik.

Pásztor András, MTI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában