Filmkritika: Beetlejuice

2024.09.07. 08:00

Mókás lidércnyomás

Tim Burton, Hollywood gót zsenije egy ideje már csak árnyéka önmagának. Fénykorában egyszerre alkotott érzelmes, fantáziadús csodát (Nagy hal, Ollókezű Edward), parádés életrajzi tablót (Ed Wood) vagy épp autentikus szuperhősfilmet (Batman, Batman visszatér). Stílusa összetéveszthetetlen mással, épp ezért bosszantó, hogy manapság csak olyan bérmunkákra futja tőle, mint a Vándorsólyom kisasszony, vagy a Dumbó. Most azonban visszatért az egyik első sikerének, az 1988-as Beetlejuice-nak folytatásával, mely mindenképp kockázatos vállalásnak bizonyult.

Péter Zsombor

Michael Keaton a képen

Forrás: Jelenet a filmből

Lydia Deetz (Winona Ryder), apja halála után hazautazik Winter Riverbe a lányával, nevelőanyjával és menedzserével, egyben párjával. Tévés médiumként dolgozó hősünket még mindig kísérti a múltja, ami elől nem tud menekülni, Beetlejuice (Michael Keaton) ugyanis a holtak birodalmában tervezi a visszatérését az élők közé. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A Beetlejuice elsősorban Amerikában örvend nagy kultusznak, igazi halloweeni klasszikus, mely ennek ellenére az év minden szakaszában működik. A történetből készült szuper hangulatú rajzfilmsorozat is, a tényleges folytatásra azonban 36 esztendőt kellett várni. Hogy megérte-e? Ha egy ilyen filmnek az a célja, hogy kielégítse a rajongók vágyait, akkor a válasz egyértelmű igen. 

Az egyik legégetőbb kérdés az volt, hogy a fásult iparos, vagy a kreatív virtuóz Tim Burtont fogjuk viszontlátni és szerencsére ez utóbbi köszön vissza, nem akármilyen stílusban. A direktor láthatóan lubickol ebben a közegben, ez az ő terepe, itt mozog a legotthonosabban, de mit is jelent ez. Rögtön a nyitány, Danny Elfman zenéjével megadja az alaphangulatot, majd az expozícióban megismerjük a főbb karaktereket. A visszatérő figurák mellett akadnak új arcok, akik közül a legfontosabb a főhős lánya, Astrid (Jenna Ortega). Érdemes még kiemelni a bárgyú hódoló Rory-t (Justin Theroux), illetve a túlvilági frontról érkező, lélekszipolyozó Delorest (Monica Belucci), valamint a sziporkázó színészt, nyomozót, Wolf Jacksont (Willem Dafoe). Egyikük sem túl összetett jellem, noha a problémás tinédzserlány természetesen kulcsszerephez jut, de karakterívét előre látjuk. A többiek inkább egy-egy poénos, netán látványos gegért felelnek, melyek mind abban asszisztálnak, hogy Burton kiélhesse magát és visszarepítse a nézőt a 90-es évekbe. 

Mindezt úgy éri el, hogy teljesen elengedi a gyeplőt, megteremtve azt az őskáoszt, mely a címszereplő sajátja. Ez a fajta elemelt őrület kikezdheti az embert, de vitathatatlan, hogy ami egy sötét vígjátékhoz kell, az itt kreativitásban megvan. A túlvilági várótermet mindig élmény nézni, annyira tele van bizarrabbnál bizarrabb halottakkal, az összképet körbeölelő morbiditás pedig ad egyfajta bájt a helyenként rémálomba illő képsoroknak. A díszletek nemkülönben csodásak, nem beszélve a kosztümökről és sminkről, a külcsínbe tehát nem lehet belekötni. A sztori már más tészta, igyekeztek komplexebbre venni a képet és nem csak bohóckodni, ám ez nem feltétlenül sült el jól. A cselekmény több mellékszálat mozgat egyszerre, a temetéstől kezdve Beetlejuice exnején át Astrid udvarlójáig. Kiegészítő elemekként működnek, elhúzzák a mézesmadzagot, és elkezdi érdekelni a nézőt, hova fajulhat ez az egész, ugyanakkor a konfliktusok feloldásában iszonyú felületes a film. Mintha a saját szabályrendszerét se akarná tisztelni, helyette bagatell megoldásokkal elintéz több olyan ellentétet, melyek jóval több potenciált rejtettek magukban.

A Beetlejuice  Beetlejuice tehát közel sem lesz mindenki lidércnyomása, ez a fajta sötét világábrázolás és humor szélsőséges reakciókat válthat ki az emberből. Szintén nem válik előnyére, hogy sokrétű sztorit kíván elmesélni, csakhogy a konzisztenciát feláldozza az elszállt virtuozitás oltárán. Mégis, ezt a történetet, ennyi év távlatából, valahogy így kellett folytatni. Egyszerre tisztelegve az előd előtt, ám annak ismerete nélkül is érthetően átadva az élményt. Mert a Beetlejuice Beetlejuice mindenképp egy élmény, mely főként Burton rajongóinak lesz egy kísértet járta aranybánya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában