Több ezer madár pusztult el a napokban

2024.09.16. 15:32

Éhes, fázó fecskék keresnek menedéket

A hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske és füstifecske állományt. A napokban több helyen, a közösségi médiában is igyekeztek felhívni a szakemberek a lakosság figyelmét arra, hogyan tudnak segíteni a bajba jutott, éhező, fázó fecskéken.

Korosa Titanilla

A hirtelen jött lehűlés és a csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő fecskéket. A bajba jutott madarak lisztkukaccal etethetők, ne adjunk nekik kenyeret, magvakat Fotó: MME

Forrás: Korosa Titanilla

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közösségi oldalán közzétett tájékoztatása szerint a madarak egy része már korábban elindult dél felé, ám még nagyon sok fecske tartózkodik hazánkban, így a Balaton térségében is. 

Mint írják: a Kárpát-medence egyik legjelentősebb éjszakázóhelyét találjuk a Kis-Balaton környékén, ahol a nádasokban ilyenkor több százezer madár tölti az éjszakát. Az ilyen hirtelen érkező lehűlések képesek jelentős károkat okozni a még itt tartózkodó állományban. Ennek oka, hogy a hűvös időben a fecskék kizárólagos táplálékát jelentő rovarok hirtelen eltűnnek, így a madarak éhezni kényszerülnek. 

Ezek a fajok rendkívül aktív életmódot élnek, mely sok energiát igényel, ezért felhalmozott tartalékaik hamar elfogynak, kondíciójuk gyorsan leromlik.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai számos helyen észlelték a fecskék utak mellett történő pusztulását. A környezeténél még egy ideig melegebb aszfalt vonzza a táplálékot kereső és melegedni vágyó madarakat, amelyek nincsenek felkészülve a gyorsan közlekedő gépjárművek megjelenésére, ezért egész csapatok eshetnek áldozatul. Az ilyen esetek megelőzhetőek, ha útközben lelassítunk, amikor fecskeraj megjelenését látjuk, így a madaraknak elegendő idejük jut az érkező gépjármű elkerülésére. Emellett gyakori eset, hogy a hideg idő elől a fecskék nagy tömegben húzódnak teraszok védett helyeire, épületekbe. Ilyenkor a legfontosabb a madarak számára a nyugalom biztosítása, majd annak lehetővé tétele, hogy a hideg elmúltával elhagyhassák menedéküket.

Az egyszerre nagy tömegben bajba került madarak mindegyikét megmenteni nem lehetséges, a beérkező madarak ápolása meghaladja a mentőhelyek kapacitásait. Általános tanácsként azt javasolták, hogy a madarakat táplálni nem szabad kenyérrel, magvakkal, vagy a horgászok által csaliként használt csontival, ehelyett a kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető. Az épületekben melegedő fecskék pedig a padlóra helyezett élő lisztkukacokat összecsipegetik. Amennyiben röpképtelen fecskéket találunk, értesítsük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot vagy a legközelebbi madármentő központot.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában