A szép színésznő szíves varrodája

2024.07.17. 07:00

Debrei Zsuzsanna első varró tanfolyama után folytatást kértek a résztvevők

Akik ismerik a színpadról vagy közelebbről személyesen, tudják, Debrei Zsuzsanna, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművésze, a zenés darabok szinte állandó női főszereplője a színi művészeten túl a szabás-varrás tudományában is otthon van. A színházbeli jelmezeit ugyan nem, de az egyéb fellépésein viselt kosztümöket, színpadi kollekciókat maga varrja.

Arany Horváth Zsuzsa

Debrei Zsuzsa és Balog Eszter a nem hagyományos varró tanfolyamon

Fotó: Pezzetta Umberto

-Annyian kértek már tőlem tanácsot, ötletet, hogy gondoltam, egy kis tanfolyam keretében segítek azoknak, akik valamilyen szinten közel állnak a varráshoz, de tudok számukra előrelépést jelenteni - mondja a színművésznő, amikor arról faggatom, honnan a varrótanfolyam ötlete. - Így adódott, hogy júniusban két hét alatt kilenc "tanulóval" alkottunk a végére barátivá vált közösséget. Én mindig mondom, hogy a varrás a hasznossága mellett pihentető elfoglaltság, ráadásul társaságot is épít. Az egyívású csapat hamar egymásra hangolódott a mintegy "felnőtt napköziben". Ez utóbbira legalább annyira szükségünk van, mint a minőségi anyagból készült jó öltözetre. Nem beszélve arról, hogy az agyunkat is karban tartjuk, és fejlesztjük a kreativitást. Előttem lebegett, hogy én is rengeteg segítséget kapok a színházbeli varrótár munkatársaitól, bármikor fordulhatok hozzájuk, ha elakadok. 

Debrei Zsuzsanna szerteágazó, nemcsak a zalaegerszegi színház, de számos más pódiumra is szólító munkája és a családi feladatok mellett - férje Bot Gábor színész, Jázmin lánya középiskolás - néhány éve esti iskola keretében a Munkácsyban szerzett divatszabó szakmunkás bizonyítványt. A gyerekkorban kezdődött hobbi művelése során majdnem mindent megtanult egyedül, de kitűnő ízlése mellett néhány szakmai trükkre szüksége volt. Mindezt adta tovább most.

- Mindenki eltérő szintű ismerettel érkezett, azt vettük alapul, s fejlesztettük tovább - folytatta a beszámolót Debrei Zsuzsanna. -  A zippzár vagy a zsebvarrás pontos, szép és precíz megvalósítására szinte mindenki kíváncsi volt, de készült lapnadrág, nadrág, tunika, póló, pamutruha is. Sőt, az egyik "növendék" a várandós lányának varrt kismamaruhát. A csapatunkban volt 71 éves hölgy is! A résztvevők többször kerestek már nekik való varrós továbbképzést, ezidáig nem nagyon találtak. Én meg örültem, hogy sikerült átadnom, amit az évek alatt kitapasztaltam.

- Régóta varrogatok, de csak nagyon alap dolgokat, felhajtás, javítás megy, függöny, lakástextil nem okoz gondot, a szabásban viszont teljesen kezdő voltam - mondta Balog Eszter, a Zalaegerszegi Törvényszék könyvtárának a vezetője, aki a tanfolyamnak köszönhetően már magavarrta pólóruhát és szoknyát viselhet. Telefonos beszélgetésünk idején éppen varrógép vásárlásra autózott. - Nem számítottam rá, hogy elsőre sikerül hordható darabot készítenem. Köszönhetően Zsuzsinak, aki nemcsak a színpadon törekszik a tökéletesre, mindenben maximalista.

Hogy valóban így van, arról Jázmin is mesélhetne. Ha együtt mennek vásárolni, édesanyjától lesheti el, mire kell figyelni a konfekció kínálat láttán. A fantáziája, kreativitása pedig nemcsak a saját, de egy-két férfi fellépő ruhán is visszaköszön, hiszen partnereinek is varrt már mellényt, ami harmonizál a javarészt estélyi típusú női öltözettel. Ruhakölteményeit december 29-én, az Art Moziba tervezett előszilveszteri zenés esten is meg lehet csodálni, így nemcsak a hangjában, játékában, ruháiban is gyönyörködhetünk.

-Patchwork darabokat csináltam eddig kedvtelésből, annakidején kedveltem anyukám lábbal hajtós varrógépét, de szerettem volna a ruhák varrásában komolyabban előbbre lépni, ezért megörültem a lehetőségnek - Benke Barbara gimnáziumi tanárnő stresszoldó, kikapcsoló, feltöltő hobbija is szintet lépett Debrei Zsuzsa tanfolyamán. - Most már tudok svéd zsebet csinálni, zippzárat bevarrni. Először kisebb munkadarabon gyakoroltam, végül saját méretre is készítettem nadrágot. Következik a blézer, ezért is várom a folytatást.

Miután több mint sikeres volt a "tanulók" megfertőzése, már biztos, hogy novemberben újra összeül Debrei Zsuzsa varrócsapata, a színművész ekkor tudja teátrumi elfoglaltságai közé iktatni az órákat. (Látva az lelkesedést, hosszabb távot, több alkalmat is jósolhatunk a szíves varrodának.) Az anyagvadászatban pedig a városban lévő méterárú boltok kínálata szolgál alapul.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában