Ezt történt

2024.07.22. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Újabb két évig használhatják a védjegyet. A minősített szállodák s intézmények képviselői, középen Pálffy Tamás

Fotó: ZH

Egerszeg Búcsú 24. alkalommal a Göcseji Falumúzeumban

A város védőszentje, Mária Magdolna tiszteletére rendezte meg vasárnap az Együtt Zalaegerszegért Egyesület (EZE) a XXIV. Egerszeg Búcsút a Göcseji Falumúzeummal és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeummal közösen. A zalaegerszegi skanzenben tartott rendezvényen 25. alkalommal adták át a Lokálpatrióta díjat, valamint a Lokálpatrióta emlékplakettet. Az EZE kezdeményezésére 2000-ben elindított Egerszeg Búcsúnak ez az egyik legfontosabb pillanata, fogalmazott köszöntőjében Major Zsolt elnök. Mint mondta, a Lokálpatrióta díjjal és a Lokálpatrióta emlékplakettel azok munkáját köszönik meg évről évre, akik hosszú éveken keresztül sokat tettek Zalaegerszegért. Anyagiakkal is hozzájárultak a város fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez, szabadidejüket is rá áldozva. Idén a 25. Lokálpatrióta díjat dr. Katona Györgynek ítélték oda, a Lokálpatrióta plakettet pedig Tóth Sándornak. A díjakat Bali Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint Major Zsolt, az EZE elnöke adta át számukra Eichinger Attila, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum vezetője, valamint Varju András, a Göcseji Falumúzeum vezetője társaságában. Dr. Katona György megbecsülése jeleként a díjat a Zalakerámia azon munkatársainak ajánlotta fel, akik egykor vele együtt dolgoztak.

Családi nap Bajcsán

Szombaton családi napot rendeztek Nagykanizsán a bajcsai településrészben, mely során különféle programokkal várták a szervezők az érdeklődőket. Szombatra alábbhagyott a forróság, délelőtt még az eső is esett, de a rendezvény kezdetére, ha nem is tisztult ki az ég, de az eső elállt és minden adott volt, hogy a tavalyihoz hasonló sikeres családi napot rendezzenek, hiszen, mint az Marczin Jenőné szervező elmondta, az idei nem az első alkalom. A családi nap délután kezdődő programja focibajnoksággal indult, melyre három csapat nevezett, emellett lovaglás, lövészet, ugrálóvár, csillámtetoválás is várta a gyerekeket, de volt óriásbuborék show, sárkányrepülő, valamint egy-egy kamiont és traktort is parkoltattak a sportpálya mellett, amibe beülhettek az érdeklődők. Készültek a szervezők lángossal, vadpörkölttel és palacsintával is, úgyhogy minden adott volt, hogy a látogatók jól érezzék magukat.

A Hévízi Tradicionális Kúra minősítés garanciát jelent a vendégeknek

Nyolc hotel, illetve egészségügyi intézmény kapta meg a Hévízi Tradicionális Kúra védjegyet, amelyet két évig használhatnak. A brandet – s ezzel együtt a minősítő rendszert – 2015-ben hozta létre Hévíz városa azért, hogy akkreditálja azokat az intézményeket, amelyek a gyógyvízre épülő, klasszikus terápiákat alkalmazzák. A tradicionális gyógykúra szempontrendszerét egy szakértőkből s orvosokból álló bizottság dolgozta ki. Júniusban reumatológus főorvosokból álló bizottság járta végig a helyszíneket, s dr. Domokos Gábor, dr. Moll Veronika és dr. Kurth Géza úgy ítélte meg, mind a nyolc, a címet eddig is birtokló szálloda és egészségügyi intézmény megfelel a kritériumoknak, így a védjegyet 2026-ig használhatja az Ensana Thermal Aqua, az Ensana Thermal Hévíz, az Észak-pesti Centrumkórház-Honvédkórház Hévízi Rehabilitációs Intézete, a Hévízi Szent András Reumakórház és Gyógyfürdő, a Hotel Európa Fit, a Hunguest Hotel Helios, a Kolping Hotel és a Hotel Carbona.

Kamerák vigyázzák a rendet a pacsai temetőben

A pacsai temetőben tavasszal öt közkutat szereltek szét a tolvajok, és az értékes részeket elvitték. A közép-zalai kisváros polgármestere Kelemen Tamás érdeklődésünkre arról számolt be, hogy a nagy felháborodást kiváltó eset után az önkormányzat döntött a közterületeket figyelő biztonsági kamerák felszereléséről a Deák Ferenc utcai sírkertben. Június végén ez meg is történt, azóta a bruttó 434 ezer forintból megvalósított biztonsági rendszer próbaüzeme rendben lezajlott. Három kamerát szereltek fel, ezek a kandeláberekre, valamint a ravatalozó épületére kerültek, és rögzítik a bejárati, illetve a központi területek történéseit. Az épület raktárhelyiségében helyezték el a kamerák központi vevőegységét, amelyen szükség esetén visszanézhetőek a rögzített felvételek, közel egy hónap időszakra is. A beépített készülék a jelenleginél több kamera képét is tudja fogadni, ezért a jövőben bővül a hálózat, tette hozzá a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában