A pálinkás fazék a legértékesebb

2024.07.31. 13:00

Régi tárgyakat ajándékozott a Thúry György Múzeumnak Szvetics Jánosné

Szvetics Jánosné Rózsa népi iparművész nemrégiben a galamboki szőlőhegyén talált régi tárgyakat ajándékozta a Thúry György Múzeum néprajzi gyűjteményének, melyek közül a legkülönlegesebb a 19. századi pálinkás fazék.

Benedek Bálint

Gyanó Szilvia (balról) és Szvetics Jánosné Rózsa a kivételes ajándékkal, a pálinkás fazékkal

Fotó: ZH

A Thúry György Múzeum rendszeres kutatója Szvetics Jánosné Rózsa, aki a gyöngyösnecceket vizsgálja a raktárban, alkotásai a "Minél cifrább, annál szebb..." című kiállításban is láthatók, valamint gyöngy- és neccfűzést tanít időközönként a múzeumi és más zalai s országos rendezvényeken.

– A galamboki szőlőhegyén talált régi tárgyakat ajándékozta a múzeum néprajzi gyűjteményének, melyek közül a legkülönlegesebb a 19. századi pálinkás fazék – mondta Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzosa. – "Jaj, ilyen nekem is van", mondta, amikor a múzeumi raktárban járva meglátta a fotózásra és kiállításra előkészített kerámiákat. A raktárban az övével együtt már 13 darab sorakozik. A pálinkás fazekak egytől egyig a 19. században készültek, kisüsti pálinkafőzéskor ezekbe csepegett bele a párlat. A pálinkafőző berendezés gyakori tartozéka volt a szőlőhegyi pincéknek. Az ott termett gyümölcsből, valamint a törkölyből főzték a pálinkát, az 1920-as évektől már csak titokban, a tiltások és a szigorú szabályozások miatt. 

Gyanó Szilvia hozzátette: nemrég jelent meg pálinkás fazekakról szóló tanulmánya. Összesen 18 kerámiát vizsgált meg, de nem mint kerámiák, hanem mint mesélő tárgyak érdekelték. Mivel mind egyedileg készültek, és gyakran évszámok s feliratok is vannak rajtuk, a 19. század végének és 20. század elejének kisüsti pálinkafőzéséről mesélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában