Térkő került a ravatalozó elé

2024.08.15. 07:32

A Magyar falu programból és saját forrásból is fejlesztettek Zalaszentjakabon – videó

A dél-zalai településen a Magyar falu program keretében közel 5,9 millió forint keretében a ravatalozó előtti területet térkővel borították le, valamint digitalizált temetőkatasztert hoznak létre. Saját forrásból pedig hulladéklerakót építenek.

Benedek Bálint

Molnár József polgármester a ravatalozó előtt elkészült térkövezett részt mutatja

Fotó: Szakony Attila

A munkálatokról Molnár József polgármester beszélt. Elmondta: előzetesen a térkövezés mellett egyéb aszfaltmunkákat végeztek volna, ám egy másik ötletnek köszönhetően a temetőben található síremlékek feldolgozására digitális kataszter kialakításán dolgoznak.

– A szakemberek már jártak a helyszínen, felmérték a síremlékek pontos helyét, rögzítették a neveket – folytatta a településvezető. – Ha a digitalizált térkép elkészül, akkor pontosan követhető lesz, hogy az elhunytak a temető mely részén lettek eltemetve. Világosan kitűnik, hogy mennyi hely van még a sírkertben. Ezen felül a ravatalozó előtti füves, bár jól gondozott területet tettük rendbe. Eső esetén gyakran felázott a talaj. A beruházással létrejött egy olyan rész, ahol a gyászszertartáson a végtisztességet méltó körülmények között adhatják meg a családok elhunyt szeretteiknek.

A nagykanizsai vállalkozó szakemberei a hulladéktároló kialakításán dolgoznak
Fotó: Szakony Attila

A kormányzati projekten kívül az önkormányzat immár saját forrásból gazdálkodva a temetőben keletkezett, főként növényi hulladék elhelyezésére fix lerakót épít. Molnár József szerint itt volt az idő rendezni a helyzetet, ezért olyan nagykanizsai vállalkozót bíztak meg, aki határidőre dolgozik és kitűnő munkát végez. Szintén egy másik kanizsai festő vállalkozó jóvoltából újul meg a temetőben található, úgynevezett mindenki keresztje műemlék. A komplex munkákkal a sírkert teljes felújításának végére pont kerülhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában