Így ünnepeltek a skanzenben

2024.08.20. 18:00

Falumúzeum napja és Magyarok Kenyere

Kedden délelőtt az olai Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomban ünnepi szentmisével folytatódott az államalapítás előtt tisztelgő városi programsorozat, ahol Gecse Péter alpolgármester mondott beszédet. Este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet ugyanitt. Az új kenyér ünnepe délután a falumúzeumban folytatódott.

Mozsár Eszter

Bali Zoltán alpolgármester, Süle Katalin és Vigh László szegte meg a falumúzeumban a kenyeret

Fotó: Mozsár Eszter

Ugyancsak Szent István király emléke előtt tisztelgett a Göcseji Falumúzeum, amit 56 évvel ezelőtt augusztus 20-án alapítottak. A Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén a zalaegerszegi szabadtéri gyűjteményt választotta az augusztus 20-ai ünnepség helyszínéül, s a Magyarok Kenyere programsorozat keretében szegték meg az új kenyeret. Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Süle Katalin, MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági kamara alelnöke beszédében hangsúlyozta, a magyar nemzet igazi ereje abban van, ha közösségként tekintünk magunkra. Úgy, ahogy a magyar gazdák egyesítik évről évre munkájuk gyümölcsét, s adományozzák azt a rászorulóknak. 

A Falumúzeum Napja 2024 ünnepi műsorában a Tarsoly Egyesület lépett fel
Fotó: Mozsár Eszter

- Ez a jótékonysági kezdemény mára az egyik legnagyobb és legjelentősebb összefogássá nőtte ki magát a Kárpát-medencében és azon túl is. A kezdeti pár száz kilogrammos felajánlás mára 1100 tonnára növekedett. Ez a nemzeti összetartozás erejét jelképezi. A Magyarok Kenyere program összekapcsolja az anyaországot a határon túli közösségekkel. Ez a szellemiség egységesíti a Kárpát-medence gazdáit – mondta Süle Katalin. 

A beszédek után a három történelmi egyház képviselőinek jelenlétében megáldották és megszegték az új kenyeret. Ezt követően felavatták Németh János Kossuth-díjas keramikusművész Ecce Homo I-IV. domborművét, majd Mátyás István orgonaművész adott koncertet a zalacsébi fatemplomban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában