A régi magyar mesterségeket népszerűsítik

2024.08.14. 19:30

Homokkomáromi Csingahegyi művésztábor a szőlőtőkék ölelésében

Szőtteskészítők, fafaragók, kovácsmesterek dolgoznak a szőlőtőkék ölelésében. A 18. Csingahegyi napok továbbra is a régi magyar mesterségeket hivatott népszerűsíteni.

Benedek Bálint

Tislér Zoltán az egyik fafaragásával. Reményei szerint a közösségépítést szolgálja a művésztelep

Fotó: Szakony Attila

A nagykorúvá érett művésztelep ötletgazdája és vendéglátója, Tislér Zoltán fafaragó a közösség erejét nevezte a legnagyobb erényüknek. Bár azt sajnálja, hogy az elmúlt időszakban megfogyatkozott a résztvevők száma. Persze ez betudható életkoruknak, valamint egészségügyi állapotuknak, ám ettől függetlenül igyekeznek a lehető legtöbb élményt nyújtani a közösségnek.

Kohn Istvánné Margit a horgolásaival
Fotó: Szakony Attila

– Vörösmarty Mihály Szózatából idézve: "Megfogyva bár, de törve nem..." az idei mottónk – összegzett Tislér Zoltán. – Több korábbi tagunk elhunyt, másokat betegségek gyötörnek, s néhányak kórházi kezelésekre szorulnak. Ettől függetlenül értük és a küldetésünk miatt ismét összegyűltek a fafaragók, a szőtteskészítők és a kovácsok, hogy a népi mesterségeket népszerűsítsük. S ha lehet, továbbadjuk azt a bizonyos lángot az utánunk következő generációnak. A fafaragótáborban Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát készíti Csávás Csaba fafaragó művész. Ezt a műemléket a homokkomáromi szoborparkban augusztus 17-én (szombat) 14 órakor avatjuk fel. Ezen kívül készül még Boa Endre fafaragó népi iparművész kezei között egy Madonna-szobor az egyik csingahegyi pincéhez. A kovácsműhelyben szerszámjavítás folyik, és egyéb látványos munkákat is végeznek a szakemberek.

A hosszúvölgyi Szabó István kovácsmester kezei között alakul a fém
Fotó: Szakony Attila

Tislér Zoltán hozzátette: az idén újításként augusztus 15-én (csütörtök) hajfonást tartanak, míg augusztus 16-án (péntek) délelőtt száraz virág kötészetet sajátíthatnak el az érdeklődők. Az asszonyok közreműködésével kenyérlángos készült, s burgonya felhasználásával népi étkek készülnek még. Édességként pedig házi, kézműves vattacukrot kínálnak a fiataloknak.

Már visszatérő vendég Csingahegyen az orosztonyi származású Kohn Istvánné Margit, aki rendszerint horgol, köt és a gobelinhímzésben is elmélyítette tudását. Elmondta: tízéves kora óta mindene a kézimunkázás, amikor csak van ideje, csinálja, olykor éjszakánként is alkot. A művésztáborban is ezt a szenvedélyt igyekszik terjeszteni az érdeklődők körében.

– Bethlen Gábor karakteres szobrát készítem tölgyfából – fogalmazott Csávás Csaba. – Ebben a tikkasztó hőségben kemény fizikai munka a láncfűrésszel alakítani az alakot, de ez a mindenem, ahogy a többi fafaragónak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában