Reklámfilmet is készítenek az intézményről

2024.08.13. 18:30

Digitális lélek: médiatábor a Göcseji Tudásközpontban

Fotózás, montírozás, videóvágás, plakát- és reklámfilmkészítés egy héten át. Digitális lélek címmel szervezett először médiatábort a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac. A gyerekeket délelőttönként Gacsal Gábor művésztanár, délután pedig Tóth András újságíró, felelős szerkesztő oktatja. Csütörtökön a helyi tévé és rádió stúdiójába látogatnak.

Mozsár Eszter

Akár a Vadnyugaton. A Digitális lélek tábor résztvevői fotóriporterünket kapják lencsevégre éppen. Az első sorban Koronczai Eszter Lilla és Keményffy-Lengyel Anna Krisztina, mögöttük Fehér Barnabás, Farkas Attila, Gacsal Gábor, Devecz Zóra Viktória, Marai Anna és Füzesi Dávid

Fotó: Pezzetta Umberto

Canva, Pixlr, Adobe Photoshop, Pickmonkey, Gimp. Néhány azok közül a fotószerkesztő programok közül, mellyel kedd délelőtt ismerkedtek a táborlakók. Gacsal Gábor leginkább a vizuális látásmódot szeretné átadni nekik.

– Azt tanítom, hogy mire figyeljenek, amikor képet vagy animációt készítenek. Másfelől arra ösztönzöm őket, hogy a digitális világban hasznosan, kreatívan töltsék el az időt, értéket hozzanak létre – felelte a pedagógus. – Lelkesek, ügyesek. Tegnap fotóanimációt készítettünk, amiből film készül. Ma a fotószerkesztés és klipkészítés a feladat, a tábor végére pedig elkészítjük a tudásközpont reklámját és plakátját.

A zalaegerszegi Füzesi Dávid és a kerkateskándi Fehér Barnabás komoly fényképezőgéppel érkezett. Dávid gyermekkora óta mobiltelefonnal, néhány éve pedig géppel is fotózik. Barnabás a későbbiekben fotósként, illetve akár asztrofotósként is el tudja magát képzelni. Legutóbb az éjszaki eget kémlelte, s a Perseidák meteorrajból is sikerült néhány hullócsillagot elkapnia. A fiúk mindketten online szerzik az ismereteket. A szintén helyi Farkas Attila ugyancsak ügyesen kezeli a mobil- és képalkotó az eszközöket.

A táborban a lányok voltak most többségben. Devecz Zóra Viktória és Marai Anna abszolút kezdő, ám nagyon élvezik a foglalkozásokat, szeretnének jobban eligazodni a digitális világban. Koronczai Eszter Lilla utazás közben a látnivalókat örökíti meg, tavasszal a kertben a virágokat, télen pedig a madarakat kapja lencsevégre. Keményffy-Lengyel Anna Krisztina a természetet, a növényeket, rovarokat fotózta eddig kedvtelésből. Úgy érzik, ez kedves és kreatív hobbi marad számukra.

A 12 év feletti gyermekeket, fiatalokat célozta meg a programmal a ház. Így szerették volna megszólítani azt a korosztályt, amely még nem látogattak el hozzájuk, mondta a tábort szervező szakmai koordinátor, Nikitscher Bernadette.

– Az előző táborok alkalmával kis vendégeink a kézművességgel ismerkedtek, a mostani „kütyüs” táborban éppen ellenkezőleg, a mai kor vívmányait hívjuk segítségül. A laptopokat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat ők hozták, a tableteket az intézményünk biztosította számukra.

A fiatalok által készített reklámfilmet, illetve az itt készült fotókat, digitális tartalmakat a közönség is megtekintheti majd augusztus 29-én, csütörtökön 17 órakor, ugyanis a nyári táborok alkotásainak gyűjteményét akkor mutatja be kiállítás keretében a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában