Testvértelepülési találkozó

2024.08.21. 16:30

Megújították az együttműködést Külsősárdon

Testvértelepülési találkozót tartottak augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén Külsősárdon. A határ menti településen a szlovéniai Kót küldöttségét köszöntötték, és megújították a két település közti együttműködést.

Korosa Titanilla

Megújították a testvértelepülési megállapodást, középen balról Gasparics Győző, Külsősárd és Nagy Zsuzsanna, Kót pogármestere. Balról Gyurica József, jobbra Kozma Ferenc

Fotó: Korosa Titanilla

A találkozón Gasparics Győző, Külsősárd polgármestere elmondta, hogy 12 éve kötöttek Kóttal testvértelepülési megállapodást. A testvértelepülési kapcsolat Gyurica József és Kozma Ferenc kezdeményezésére indult el s azóta is él a települések között. 

Nagy Zsuzsanna, Kót polgármestere örömét fejezte ki, hogy több mint egy évtizede fennáll a kapcsolat a két település között, s bízik benne, hogy a jövőben is így marad.

A most aláírt megállapodással megerősítették az eddigiekben kialakult köteléket a barátság jegyében, törekedve a közös sport- és a kulturális programok előmozdítására, illetve a fiatalok bevonására. Mindezzel igyekeznek hozzájárulni a két falu fejlődéséhez, a közösségi összefogásához, a biztonságos, szabad jövőhöz. 

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap is támogatta, a közös pályázat keretében a találkozó megtartása mellett kirándulásra is lehetőség nyílik a közeljövőben. 

Megemlékeztek a rendezvényen az államalapítás ünnepéről, szentmisét celebrált Pete Polgár Máté plébános, majd Zágorecz-Csuka Judit Jókai-díjas szlovéniai magyar költő, író, műfordító, a lendvai könyvtár igazgatója tartott előadást A határ, amely összeköt nyelvben és kultúrában címmel. Zágorecz-Csuka Judit beszélt a ma szlovén-magyar határtérségnek nevezett környék, az itt található települések, helyi közösségek múlt és jelenbeli együttműködéséről. Elhangzott, hogy évszázadokkal ezelőtt a horvát csáktornyai Zrínyiek és az alsólendvai Bánffy család közt is kialakult kapcsolatrendszer a kultúra, az irodalom és a hadügy terén is, illetve Bánffy Miklós 1570-ben Lenti várában tartotta lakodalmát Zrínyi Ilonával. A jelen korban való együttműködésre pedig példaként hozta a Kapca és Zalabaksa közti kapcsolatot, mely főként a kultúra területére terjed ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában