Harminc éves jubileum

2024.08.11. 20:00

Merre tovább hazai méhészek?

Harminc éves jubileumát ünnepelte szombaton a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület. A miklósfai városrészben, a Mindenki Házában megtartott rendezvény legünnepélyesebb pillanatát egy új zászló szentelése jelentette.

Gyuricza Ferenc

Az egyesület zászlaját Nikli Zsolt atya szentelte meg Fotó: Gyuricza Ferenc

Az egyesület zászlaját Nikli Zsolt atya, újudvari plébános szentelte fel, köszöntőt pedig mások mellett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, illetve Radics Bálint, Miklósfa önkormányzati képviselője mondtak. A ceremóniát megelőzően szakmai előadások zajlottak, ezek során Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, illetve Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke többek közt a magyar méhészek helyzetét elemezte. Mint mondották: jelenleg a legnagyobb problémát az Európát dömpingszerűen elárasztó kínai méz jelenti, amelynek nyomott ára miatt nagyon nehezen eladható a jó minőségű magyar méz. Az előadók azt is kiemelték, a kínai termék valójában nem is tekinthető méznek, hiszen azt a rizs szárából állítják elő a Távol-Keleten. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ezért az agrárminisztériummal közösen, illetve néhány további országgal karöltve úgynevezett antidömping eljárást kezdeményezett a kínai mézzel szemben az Európai Unióban.

A legnagyobb zalai szakmai szervezet

A nagykanizsai szervezet jubileumi ünnepsége kapcsán Somogyi Gyula elnök lapunknak elmondta: bár a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület 1993-ban alakult, méhész szakmai és érdekvédő szervezet azonban legalább száz éve működik már a dél-zalai városban. A jubiláló egyesület – aminek 235 tagja közel húszezer méhcsaládot kezel – a legnagyobb méhész szakmai szervezet Zalában. Tagjai közt hobbi- és professzionális méhészek egyaránt előfordulnak, míg a gondozott méhcsaládok száma öttől négyszázig terjed.

Mire számíthatnak idén a méhészek?

- Az idei év eddig felemás eredményt hozott – mondta Somogyi Gyula. – A repce vetésterülete egyre kevesebb az országban, idén ráadásul a repcevirágzás idején két hetes hideg periódus következett be, ami egyáltalán nem kedvezett a méhészeknek. Az akác virágzása Zalában ugyan ezt ellensúlyozta azzal, hogy szintén a hideg miatt a szokásos két és fél hét kitolódott egy hónapra, de az eredmény így is csak elfogadható. Sokkal nagyobb nehézséget okoz számunkra, hogy a méz jelenleg csak roppant nyomott áron adható el, emiatt a méhészkedés nem rentábilis. Ha a méhészek tönkremennek, az egy másik problémát idéz elő, nem lesznek méhek, s ezáltal nem lesz, ami beporozza a növényeinket. A boltok polcain található élelmiszerek hetven százaléka méhes beporzással keletkezik. Egyesületünk ezért kiemelt feladatának tekinti a mézfogyasztás népszerűsítését, méhes napokat tartunk, az elmúlt év során pedig mintegy ötezer általános iskolás vagy óvodás gyermeket kínáltunk meg mézzel. Voltak köztük olyanok is, akik akkor kóstolták először. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában