Keszthely „befogadta” a Bujtor István Filmfesztivált

2024.08.24. 20:14

Ötvös Csöpi ma is hódít

Ezerrel „dübörög” a Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen, amely vasárnapig estig kínál kultúrélményt a mozgóképek s a zene szerelmeseinek. Ötvös Csöpi pedig minden este feltűnik a vásznon, így lesz ez ezekben a percekben és holnap 20 órától is a Balaton Színházban.

Péter B. Árpád

Ötvös Csöpi emlékezete. A Bujtor-emlékkiállítás megnyitóján (b-j) Barkó Ágoston, L. Dézsi Zoltán és Lutter Imre

Fotó: Péter B. Árpád

A fesztivál csütörtökön kezdődött, amikor kora este autómatuzsálemeken begördültek a négynapos program „főhősei”, köztük Kern András, a hajdani Kardos doktor és Koltai Róbert, aki a versenyre nevezte friss filmjét is. Az pedig gyorsan kiderült: az első ízben Keszthelyen megrendezett fesztivál – amelynek 13 éven át Balatonszemes volt a házigazdája – közönsége rajong Ötvös Csöpi történeteiért, hiszen az esti Bujtor-filmekre, illetve azt azokat megelőző exkluzív beszélgetésekre már jóelőre elkapkodták a jegyeket.7

Ötvös Csöpi
Ötvös Csöpi – relikviákon. A kiállítás nyitányán (b-j) L. Dézsi Zoltán és Lutter Imre
Fotó: Péter B. Árpád

Ötvös Csöpi emlékezete

A pénteken kora délután megnyílt Bujtor István-emlékkiállítás is sokakat vonz, hiszen itt olyan relikviák vehetők szemügyre, mint Sándor Mátyás kalapja, a Pogány Madonna és a Hamis a baba szobra, számos film eredeti forgatókönyvei, s Kardos doktor irodája is. Az érdeklődés pedig azt bizonyítja, Ötvös Csöpi ma is hódít.

Még az apátságban is

A Pogány Madonna szobrát a tihanyi apátság múzeumában őrzik s mutatják be. Ide hajdan Bujtor István is gyakorta ellátogatott, hisz a

Balaton örök szerelem volt számára, e településnek pedig szívében különleges hely jutott.

Ötvös Csöpi
A makettek pontosan tükrözik a filmjeleneteket. Szinte látni Ötvös Csöpit
Fotó: Péter B. Árpád

Barkó Ágoston bencés szerzetes felelevenítette: 2004-ben érettségizett Győrben, majd bencés szerzetesnek jelentkezett a tihanyi apátságba. S amikor belépett az ajtón, mindjárt azt a helyszínt kereste, ahol a Pogány Madonna című film nyitójelenetét forgatták. Ez a tér azóta a közösség kápolnája lett.

– Nem nézek horrorfilmeket, meg nyomozósat sem, mert ezekben túl sok az agresszió. A Bujtor-mozik viszont a boldog békeidőkről tanúskodnak, ami számomra a gyermekkort idézi. Ha valaki Tihanyba jön, keressen bátran, s ha azt mondja: Ötvös Csöpi, akkor szívesen megmutatom a forgatás helyszíneit – mondta Ágoston atya.

Ötvös Csöpi
Kardos doktor eredeti asztala. Szinte látni mögötte Kern Andrást…
Fotó: Péter B. Árpád

Pál Gábor: „teljesen bolond”

A különleges tárlat egyik kuriózuma a terem közepén lévő makettasztal, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek emlékezetes jelenetei láthatók, persze, egészen kicsiben. Az alkotó, Pál Gábor „teljesen bolond, de ezen nem fog megsértődni, hisz ő is ezt mondja magáról”, árulta el L. Dézsi Zoltán televíziós személyiség, aki természetesen Bujtor-rajongó, s az esti beszélgetések házigazdája.

A vasárnapi program

  • 10 órától: Mozizz az alkotókkal – versenyfilmek vetítése
  • 17 órától: díjkiosztó gála
  • 20 órától: a Hamis a baba című film vetítése
  • A Fő téren fellép Huzella Péter (12 órától), a Rockabilly Rulez (15 órától), a Zoller Zsolt Band (18:30-tól)

– Kiválaszt valamelyik filmből egy-egy jelenetet, azt kikockázza, kifotózza, majd utána elkészíti, a valósághoz hűen. Ott van például az a kötélhágcsó, amelyen annyi fok van, amennyi abban az emlékezetes helikopteres akcóban is látható, és Hernádi Judit házánál sem meglepő, ha a kerítés harmadik sorában balról a negyedik tégla kicsit sárgább volt, akkor a maketten is így vehetjük szemügyre – hozott néhány példát az elismert újságíró.

Ötvös Csöpi
Korabeli rendőregyenruha és hamis pénz… – ez is kellett Ötvös Csöpi történeteihez
Fotó: Péter B. Árpád

Képek, makettek, relikivák

Lutter Imre fesztiváligazgató leszögezte, ezen a kiállításon megpróbálták „a történeteket képekben, makettek formájában, igazi relikviákkal úgy prezentálni, ahogyan csak Bujtor István sokszínűségét lehet – persze a teljesség igénye nélkül”.

Ötvös Csöpi
Ha Bujtor István hív a kiállításokra – akkor menni kell…
Fotó: Péter B. Árpád

– Amit itt látnak a látogatók, az mind visszaköszön a filmekből. Eredeti relikviák vannak ebben a teremben, köztük például a Pogány

Madonna forgatókönyve, illetve olyan eszközök, kellékek, amelyek a Hamis a baba, Az elvarázsolt dollár és a Csak semmi pánik című moziban voltak láthatók – mutatott körbe Lutter Imre, azt ajánlva: aki Keszthelyen jár, nézzen itt körbe, hiszen csodavilágba csöppenhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában