Akik kihagyják, elhízhatnak

2024.08.29. 19:30

A reggeli és a tízórai hozzájárul a gyerekek egészséges fejlődéséhez

Az iskolakezdés több szempontból is nagy kihívást jelent a szülőknek. A sok tennivaló mellett arra is figyelniük kell, mit egyen a gyerek, mi legyen a reggeli, a tízórai. Ebben segít dr. Faricsné Hári Vera, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház vezető dietetikusa.

Benedek Bálint

A szakember leszögezte: a reggelinek nem csak az energiaellátásban van jelentősége, fontos szerepet játszik a tanulási képességek, a koncentráció és a hangulat szempontjából is. Az egészséges életmód mentén megválasztott reggeli segít abban is, hogy a gyerekek könnyebben tanuljanak, jobb eredményeket érjenek el, továbbá egészséges testsúlyt és immunrendszert tartsanak fenn.

Kovács Villő Dorottya, a kanizsai Inkey-iskola 4. osztályosa szívesen fogyaszt gyümölcsöt
Fotó: Szakony Attila

– Elcsépeltnek tűnhet, hogy a reggeli a legfontosabb étkezése a napnak, de ez valóban így van: nem tudjuk eléggé hangsúlyozni – folytatta dr. Faricsné Hári Vera. – Ez az étkezés adja meg a szükséges energiát és tápanyagokat ahhoz, hogy gyerekek jól teljesítsenek az iskolában és egészségesen fejlődjenek. A megfelelő reggeli a napi energia- és tápanyagbevitel 20-25 százalékát adja. Számos kutatás megállapította, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nem reggeliznek, a kognitív képességei gyengébbek reggeliző társaikénál.

S hogy milyen is egy ideális reggeli? A dietetikus szerint tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges összes táp­anyagot, vagyis fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ilyen lehet a teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós avokádóval, tojással, friss zöldségekkel (paprika, paradicsom, uborka). Vagy akár egy tál joghurt magvakkal és gyümölcsökkel. Készíthetünk zabkását, ami már előző este összeállítható, ehhez szintén adjunk friss gyümölcsöt s olajos magvakat. Szintén előző nap készíthetünk túrókrémet is. A teljes kiőrlésű termékek, valamint a zöldségek rosttartalmuknál fogva lassabban szívódnak fel. Ezért jobban eltelítenek, hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat. Ellenben ha nagyon magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk, például szalonnát, zsíros húskészítményeket, azok megterhelik gyomrunkat és elnyomnak, így pont, hogy nem leszünk energikusabbak.

Dr. Faricsné Hári Vera: Azoknak a gyerekeknek, akik nem reggeliznek, a kognitív képességei gyengébbek reggeliző társaikénál   Fotó: Szakony Attila

– A tízórai szintén fontos étkezés a gyerekek számára, hiszen segít nekik abban, hogy ebédig ne legyenek éhesek, s folyamatos energiát biztosít számukra – emelte ki. – A tíz­órai tulajdonképpen egy kis étkezés, mennyiségileg kevesebbet jelent, mint a reggeli. Egészséges tízórai lehet egy marék, körülbelül 7-8 szem mandula, vagy dió, de mellé más, friss gyümölcsöt is fogyaszthatnak. Csomagolhatnak a szülők még egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sajttal, valamint néhány szelet zöldséggel. Kifejezetten fontos, hogy a reggeli és tízórai ne tartalmazzon sok cukrot, sót, és összetevők tekintetében legyen változatos. Ideális házilag, friss alapanyagokból elkészíteni.

Dr. Faricsné Hári Vera leszögezte: az ételeken kívül a folyadékfogyasztás is kulcsfontosságú. A rostok megfelelő folyadékbevitel mellett fejtik ki jótékony hatásukat. A legideálisabb választás a víz, vagy a cukrozatlan, esetleg kevés mézzel készült tea. A reggeli mellé 2 deciliter 100 százalékos gyümölcslevet is adhatnak a szülők.

Érdemes minél fiatalabb korban széles alapanyagválasztékkal megismertetni a gyerekeket, hogy megtanulják, milyen fontos az egészséges étkezés, mert úgy később sokkal tudatosabban választanak majd.

– Azt látjuk, hogy napjainkban a nyugati típusú étrend miatt egyre korábban jelentkeznek olyan krónikus betegségek, melyek régebben idősebb korban alakultak ki – vélekedett a szakember. – Ezek között szerepel például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, de akár epekövességgel is találkozhatunk. A reggeli kihagyása hozzájárulhat az elhízás kialakulásához. Tehát a megfelelően összeállított reggeli és tízórai hozzájárul a gyermekek egészséges fejlődéséhez és a későbbi egészséges életmód kialakításához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában