Babaritkaságok a nagyvilágból

2024.08.21. 08:00

Retró játék és porcelánbaba kiállítás nyílt a baki Faluházban

A világ számos távoli pontjáról százötven különleges porcelánbaba költözött a baki Faluházba, hogy csatlakozzon az augusztus 19-én, hétfőn délután megnyitott retro játékmustrához. A babakollekció Löbl Eszter gyűjteményéből érkezett, a lakásdekorációval foglalkozó vállalkozásban dolgozó tulajdonos szülőfaluja, Kaposszekcső után másodszor engedett betekintést a gyűjtőszenvedély eredményébe.

Arany Horváth Zsuzsa

Tamás Ádám önkormányzati képviselő, Löbl Eszter és Farkas Tamás polgármester a tárlatmegnyitón

Fotó: ZH

A baki retrojáték és babakiállítást Farkas Tamás polgármester nyitotta meg, majd Löbl Eszter vezette körbe az érdeklődőket rögtönzött tárlatbemutatót tartva a porcelán babák között. 

Különleges babagyűjtemény a baki faluházban
Fotó: ZH

A gyűjtő lapunknak elmondta, az első babát a szüleitől kapta, a mára szobányi gyűjteményhez ajándékozással, rendeléssel jutott, de természetesen ő maga is sokat vásárolt külföldről. A porcelán babák reneszánszukat élik, ma újra igény van az újak gyártására, de a régebbi darabok is nagyon értékesek, különösen a sorszámozott, kevés darabszámban készülteknek van nagy keletjük az interneten szerveződő gyűjtőkörök tagjai számára. 

Közkedvelt retró játékokat is bemutattak  
Fotó: ZH

A gyűjtők figyelik a hagyatékfelszámolásokat, csereakciókat, s aszerint is gyűjtenek, hogy milyen porcelánból készült egy-egy baba, mit visel, a népviselet mennyire eredeti, milyen régi a baba. Löbl Eszter babái közt van német, holland, bolgár, francia, kanadai, több népviselettel ékeset is  kapott, akad köztük 20 centis, de 50 centis nagyságú is. Az egyik legértékesebb számára természetesen az, amelyikkel még a nagymamája is játszott. 

Fotó: ZH

A nemcsak a fejük, kezük, de teljes egészében porcelán testű babák persze sérülékenységük miatt nem gyerekkezekbe valók. A sérült babák javítására több "klinika" szakosodott. 

A kiállítást három hétig lehet megnézni Bakon,  további helyszíneken is érdeklődnek iránta, de végső terv az állandó kiállító hely, vagy múzeum. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában