Szalmafesztivál Kerkaszentkirályon

2024.08.25. 16:00

Szalmabábok lepték el a falu köztereit

Péntek este éjszakai horgászversennyel kezdődött, majd szombaton változatos kulturális műsorral folytatódott Kerkaszentkirály legjelentősebb nyári közösségi programja, a falunappal egybekötött szalmafesztivál. A program idejére szalmabábok lepték el a település köztereit.

Gyuricza Ferenc

Pál László (balról) és Végh László a faluban megtekinthető szalmabábok egyikénél, a felújított kerkaszentkirályi ásatlan kútnál

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kerkaszentkirályi szalmafesztivál egyik különlegességét ugyanis az a szalmaszobor-építő verseny jelenti, amelynek „eredményeit” először mindig a fesztivál napján vehetik szemügyre a településre látogatók. Völgyi Éva Csilla, a község közművelődési munkatársa elmondta: ezt a programelemet néhány éve valójában már nem is versenyként hirdetik meg, hiszen nem a rivalizálás a cél, hanem az, hogy ötletes figurák, különleges szalmaszobrok, szalmabábok lepjék el a falu köztereit, a készítőik pedig érezzék jól magukat a munkák során.

szalmabábok
A Szalmafesztivál kulturális programjának egyik fellépője, Tesók Attila, nagy sikert aratott a szalmabábok között
Fotó: Gyuricza Ferenc

Tucatnyian vállalkoztak szalmaszobrok készítésére

Völgyi Éva Csilla hozzátette: ez évben mintegy tucatnyi csapat vállalkozott szobrok építésére. Voltak köztük helyi lakosok, de érkeztek a környező településekről is. A Zala Vármegyei Szivárvány Integrált Szociális Intézmény muraszemenyei Hóvirág Otthonának lakói például most először csatlakoztak az építőkhöz, s rögtön három kompozícióval gazdagították a látnivalók sorát. 

A kerkaszentkirályi Végh László és Pál László a kezdetek óta rendszeresen részt vesz a szalmaszobrok építésében. Ezúttal egy két évvel ezelőtti alkotásukat újították fel. Végh László elmondta: szükség volt erre, hiszen a „kerkaszentkirályi ásatlan kút” egyébként sosem készülne el. 

Hogyan készülnek a szalmabábok?

- Két évvel ezelőtt találtuk ki ezt a kompozíciót, miután Pál Laci barátom a falu határában rátalált erre a kútkávára – folytatta. – A két évvel ezelőtt szerződtetett kútásóink sajnos nem tudták befejezni a munkát, ezért új emberekre volt szükség, idén őket készítettük el szalmából. A figurák elkészítése viszonylag egyszerű, csak ki kell tömni szalmával a ruhájukat, majd az egyiküket hozzáerősítettük egy karóhoz. A másiknál erre nem volt szükség, ő ugyanis mélyen belehajolt a kútba, talán azt nézi, hogy van-e már benne víz. Azt is eldöntöttük, amíg lesz fesztivál, addig ezt a kompozíciót folyamatosan újítgatjuk, csinosítjuk. 

A múlt tisztelete és a jövőbe vetett hit

A fesztivál megnyitó beszédét Pál László, mint a település alpolgármestere mondta. Kiemelte: immár több mint tíz éves múltra tekint vissza Kerkaszentkirályon a szalmaszobrok építése, amely egyszerre szimbolizálja a múlt tiszteletét és a jövőbe vetett hitet. A szalmabábok építésével azt mutatják meg, hogy egyszerű alapanyagokból is lehet maradandót és gyönyörűt alkotni, amit örömmel csodálnak meg az emberek, és amelyre büszkék lehetnek készítőik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában