Ez történt

2024.08.21. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Bali Zoltán alpolgármester, Süle Katalin és Vigh László szegte meg a falumúzeumban a kenyeret

Fotó: Mozsár Eszter

Falumúzeum napja és Magyarok Kenyere Zalaegerszegen

Kedden délelőtt az olai Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomban ünnepi szentmisével folytatódott az államalapítás előtt tisztelgő városi programsorozat, ahol Gecse Péter alpolgármester mondott beszédet. Este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet ugyanitt. Az új kenyér ünnepe délután a falumúzeumban folytatódott. Ugyancsak Szent István király emléke előtt tisztelgett a Göcseji Falumúzeum, amit 56 évvel ezelőtt augusztus 20-án alapítottak. A Zala Megyei Gazdakörök Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén a zalaegerszegi szabadtéri gyűjteményt választotta az augusztus 20-ai ünnepség helyszínéül, s a Magyarok Kenyere programsorozat keretében szegték meg az új kenyeret. Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, valamint Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Süle Katalin, MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági kamara alelnöke beszédében hangsúlyozta, a magyar nemzet igazi ereje abban van, ha közösségként tekintünk magunkra. Úgy, ahogy a magyar gazdák egyesítik évről évre munkájuk gyümölcsét, s adományozzák azt a rászorulóknak. A beszédek után a három történelmi egyház képviselőinek jelenlétében megáldották és megszegték az új kenyeret. Ezt követően felavatták Németh János Kossuth-díjas keramikusművész Ecce Homo I-IV. domborművét, majd Mátyás István orgonaművész adott koncertet a zalacsébi fatemplomban. 

Már Zalában is kóstolhatjuk a szuperélelmiszerekből készült tortákat

Zalaegerszegen és Nagykanizsán is készítik a Mákvirág és a Zöld Málna elnevezésű finomságokat augusztus 19-étől. Az idei Magyarország Tortája verseny győztes alkotásai több hónapon át elérhetőek lesznek a cukrászdák kínálatában. A Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hívta életre a megmérettetést, amelyre évről évre egyre többen neveznek be. Az idén a 31 finomság közül hat torta maradt a döntőben, végül a váci Kovács Alfréd „Mákvirág” fantázianevű süteménye diadalmaskodott. A Magyarország Cukormentes Tortája címet ezúttal a szegedi Reök Kézműves Cukrászda gyűjtötte be a „Zöld Málna” alkotással. 

A keszthelyi önkormányzat újabb két párnak biztosít lakhatást

„Őrségváltás” a Keszthely hazavár! című programban: a felújított önkormányzati tulajdonú lakásokban eddig élő két fiatal család „kirepül”, helyükre hamarosan újabb, közös életet kezdő párok költözhetnek. Manninger Jenő polgármester emlékeztetett, a város elkötelezett Keszthely demográfiai helyzetének javítása mellett, ezért indult a Keszthely hazavár!-program, amelyre 199,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban. Ennek részeként a letelepedést támogató kedvezményes lakásbérleti lehetőséggel és ösztöndíjakkal igyekeznek megszólítani a fiatalokat. Az Esély otthon – Keszthely hazavár! című pályázat 2018. július 1-jén startolt, amit számos kutatás, szakértői háttértanulmány, illetve széles körű társadalmi egyeztetés előzött meg. Mindezek eredményeként 2019 tavaszán megszületett a város ifjúsági cselekvési terve, majd 2022 augusztusában két önkormányzati tulajdonú, felújított és berendezett lakást adtak át fiatal pároknak, akik kedvező rezsidíj mellett spórolhattak leendő önálló otthonukra. 

Ünnepi megemlékezés Zalalövőn 

Az évek során kialakult hagyományoknak megfelelően a Pataka-hegyi búcsú keretében emlékeztek meg az államalapítás, Szent István király és az új kenyér ünnepéről Zalalövőn. A keddi program tábori szentmisével kezdődött. Ennek befejeztével Herczeg Imre, a város alpolgármestere szólt az egybegyűltekhez. Beszédében az ünnep apropóján a kenyér került a fókuszba, hiszen mondandójának lényegét a keresztény felfogás alapján értelmezett „mindennapi kenyér” köré építette. Az új kenyér megszentelését, megszegését, majd osztását követően szórakoztató, illetve közösségi programokkal folytatódott a búcsú programja, a házigazda szerepét ellátó Zalalövői Borbarát Kör Egyesület pedig minden jelenlévőt megvendégelt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában