Nyolcszáz látványműhely török díszvendéggel

2024.08.09. 15:30

Új helyszínen a zalai népművészek a Mesterségek Ünnepén

Nyolcszáz mester látványműhelyével várja az érdeklődőket augusztus 17-20. között Budapesten, a Budai Várnegyedben a 38. Mesterségek Ünnepe, az idei rendezvénysorozatot a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület sátrait új helyen, a Dísz téren találjuk meg. Az idei ünnepség díszvendége Törökország.

Mozsár Eszter

Bedicz Zsuzsanna titkár, Nagy Béla fafaragó népi iparművész, egyesületi alelnök és Devecz Zsuzsa elnök a Mesterségek Ünnepe helyszíni bejárásán

Fotó: ZMNE

Teljesen új koncepcióval várja a látogatóit a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, tájékoztatta szerkesztőségünket Devecz Zsuzsa egyesületi elnök. 

- Új installációkkal készülünk, összesen huszonhét népművész utazik Zalából. Fő témánk az Értékes Zala lesz, miközben a legtöbb szakággal találkozhatnak a látogatók. 

A kézművesség legnagyobb Kárpát-medencei ünnepén idén Törökország lesz a díszvendég, ahonnan 14 kézműves érkezik. A látogatók találkozhatnak ebru művésszel, lefkarai hímzővel, csempekészítő mesterrel, hímzőkkel, üvegművessel, fajátékkészítővel, nemezkészítővel, yemeni készítővel, rézművessel, bábkészítővel, imafüzér-készítővel, babakészítővel, szövővel és kalligráfus mesterrel. 

A színes színpadi és folklórprogramok között augusztus 17-én, szombaton a zalai Zirano Bábszínház Babszem Jankó című, élőzenés vásári kesztyűsbábjátékát láthatjuk a Dísz téren. 

Augusztus 20-án a több évszázados hagyományt felelevenítve idén is a mesterek díszes aratókoszorús felvonulással és ünnepélyes kenyéráldással köszöntik Szent István ünnepét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában