Meghaltak volna egymásért a 100 éves klub játékosai

2024.08.25. 18:30

Zalaapáti futballikonjait ünnepelték

A korábban még a labdarúgó NB II-ben is vitézkedő, idén 100 éves Zalaapáti SE-t ünnepelték – Király Gáborral, díjak, elismerések átadásával, s rengeteg sportos, közösségépítő programmal. Az élménydús szombat délutánon Bebe, a Back II Black hajdani frontembere is fellépett.

Péter B. Árpád

Száz év emlékei… A jubileumi rendezvény nyitányán Ódor Richárd és Horváth Ferenc

Fotó: Péter B. Árpád

Az elmúlt évtizedek kiváló futballistái, edzői, sportvezetői – s persze a szurkolók – randevúztak és elevenítették fel a hajdani sikereket, sztorikat a zalaapáti sportpályán, ahol annak idején akár ezerötszázan-kétezren is buzdították a fiúkat.

Korábbi ikonok a díjátadón. A sportegyesületnél töltött évekre mindenki szívesen emlékezik
Fotó: Péter B. Árpád

Horváth Ferenc alpolgármester beszédében felidézte a Régi idők focija című kultfilm szállóigéjét: Kell egy csapat! Mint mondta, Zalaapátiban is ezt gondolta néhány ember 1924-ben. A többi ma már történelem, sok-sok küzdelemmel, sikerrel, s ez idő alatt egy dolog változatlan maradt a községben: a futball szeretete, szögezte le Horváth Ferenc.

Ódor Richárd, a sportegyesület korábbi elnöke lapunknak kiemelte, „rengeteg emléket, élményt és az összetartozás lehetőségét, az összekovácsolódás színpadát” adta a zalaapáti sportpálya hétvégente.

– Olyan közösség formálódott itt, amely hosszú évekre, évtizedekre meghatározta e település működését. A falvakban általában a foci az egyetlen a sportolási lehetőségek közül, s ezt nagyon sokan űzhetik, hiszen kell hozzá két kapu meg egy labda. Ehhez képest Zalaapátiban ideális körülmények között, folyamatosan fejlődő technikai feltételek mellett működhettek csapataink – összegzett Ódor Richárd.

Németh Ferenc a településen született, majd – cége, a Royal Sped révén – főtámogatóként s társadalmi elnökként tért haza 1993-ban, szerepvállalásával pedig új dimenziók nyíltak a klub előtt. A menetelés eredményeként előbb az NB III-ban, majd az NB II-ben is letette névjegyét a Zalaapáti SE.

– Lokálpatrióta vagyok, s úgy gondoltam: építsünk egy komoly csapatot. A sikerekhez anyagi biztonság kellett, amit biztosítani tudtam, és összeállt egy hihetetlenül jó csapat, amelynek tagjai nemcsak a pályán voltak együtt, hanem azon kívül is. Képesek voltak egymásért meghalni, s ez volt a sikerünk titka – elevenítette fel Németh Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában