Emlékünnepséget tartottak Zalaegerszegen

2024.09.04. 07:30

A Rongyos Gárda hősi küzdelmei

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének kiemelt programjai közé tartozik a magyarság helytállásának és hősei emlékének ápolása, melyekkel legfőképpen a középiskolás korú ifjúságnak szeretnétek jó példával szolgálni. Ennek szellemében az 1921. augusztus 28-i hazamentő Rongyos Gárda Sopron melletti, ágfalvai első győztes csatájáról emlékeztek meg Zalaegerszegen a csata 103. évfordulójának alkalmából.

Zaol.hu

Fejes Zsolt a zalai szervezetek felkérésére tartott Zalaegerszegen megemlékező előadást

Forrás: Zalai Magyar Nemzeti Szövetség

A rendezvényről Paál István, a szervezetek elnöke számolt be lapunknak. Mint hangsúlyozta, ez a Sopron mellett lezajlott győztes csata volt a kezdete annak a hősies küzdelemnek, amely hűen tükrözte Trianon árnyékában a békediktátumot el nem fogadó magyar nemzet mindenre elszánt hazafiúinak csodás tettét. A Rongyos Gárda a társadalom különböző rétegeiből tevődött össze, s korosztálytól független egységet tükrözött. A tagok mindenre elszántak volta, akár életüket is adták az ellenállás jegyében. 

A jubileumi megemlékező ünnepség előadójának a zalai családi kapcsolatokkal rendelkező budapesti történészt, könyvkiadót, költőt, a témakör kutatóját kérték fel. Fejes Zsolt vetített képes előadásával adott áttekintést az első világháborút követő vörös diktatúráról, az Antant támogatta román, cseh, szerb katonai megszállás és országkirablás borzasztó állapotai között létrejött önszerveződés bámulatos lelki erejének sikerre vitt harcairól.

Az előadásban szó esett a nemzeti ellenállás kevésbé vagy egyáltalán nem közismert történéseiről: Nyugat-magyarországi mellett a balassagyarmati eseményekről, a vasi és zalai hőstettekről. Itt megemlítette a Kercaszomor, Lovászi, Tornyiszentmiklós, Tormafölde és környékét felszabadító harci cselekményeket. 

Fejes Zsolt betekintést adott továbbá a Rongyos Gárda sikerére támaszkodó magyar országvezetés ügyes diplomáciai játszmáiba. Az előadó részletesen tájékoztatott a Héjjas Iván I. világháborús vadászrepülő tiszt, a Rongyos Gárda egy vezetőjének és osztagparancsnokának a tetteiről. 1919-ben a Kecskemét környéki ellenforradalmi mozgalom egyik szervezője és vezetője volt. Héjjas Iván Kárpátalja 1938-as visszafoglalásában játszott meghatározott szerepet.

A megemlékezés kitért zalaegerszegi szálakra is. Fejes Zsolt arról szólt például, hogy Mindszenty József hercegprímás akkori zalaegerszegi plébánosként részt vett 20 éves öccsének, Pehm Ferencnek a szeptember 8-ai soproni temetésén, aki a második ágfalvai csatában halt hősi halált. 

Paál István arról tájékoztatott, hogy az előadást követő beszélgetésen a szervező egyesület ismertette régi tervét is: hasonlóan a 907-es országmentő Pozsonyi csata emlékművéhez Zalaegerszegen emlékművet kívánnak létesíteni a Rongyos Gárda tiszteletére. Ezzel nemcsak a zalai harcosokra emlékeznének, hanem arra is, hogy a Rongyos Gárda áldozatos, sikeres hősi harcai nélkül Sopron és további 18 település nem kerülhetett volna népszavazással Magyarországhoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában