A missziós orvos tett tanúbizonyságot a Mindszenty-iskolában

2024.09.10. 20:00

Afréka, akit az afrikai emberek hite tölt fel

Uganda volt az első missziós útja orvosként, eddig összesen 17 afrikai küldetésen vett részt, két hét múlva Nigériába utazik vissza sokadszorra. Afréka – polgári nevén dr. Fodor Réka belgyógyász, háziorvos – második otthonaként tekint a földrészre, s máig meghatja az ottani emberek életigenlése és mérhetetlen nagy hite. Ezt az életérzést szerette volna átadni motivációs előadásában a Mindszenty-gimnáziumban.

Mozsár Eszter

Afréka az afrikai misszióról, de leginkább a kitartásról és hitről mesélt a Mindszenty-gimnáziumban

Fotó: Pezzetta Umberto

A több mint háromszáz gimnazista előtt a misszióig vezető útról, az álmok és célok eléréséhez szükséges kitartásról, hitről mesélt Afréka. Azt próbálta szemléltetni, hogy a kis dolgokon való panaszkodás és az, hogy nem tiszteljük egymást itt a jólétben, mennyire ellentétben áll a „fekete földrész” lakóinak mindennapjaival. Olyan helyen, ahol sokszor étel, friss víz, biztonság sincs, s halálos járványok tizedelik a sokszor mélyszegénységben, egyszerűségben élőket. 

Afréka
Ne panaszkodjunk és tiszteljük egymást. Afréka ezt üzeni a fiataloknak
Fotó: Pezzetta Umberto

Afréka úgy érzi, hogy feltöltekezik az afrikai emberek között

Furcsa, de a missziós orvos éppen azoknak az embereknek a közelségében töltődik fel, akiken ő és számos karitatív szervezet, csoport – köztük a jó barátjaként tisztelt Csókay András idegsebész, aki már kilencszer volt Nigériában – segít. 

- Három hónap után már honvágyam van Afrika után, ugyanis éppen az a hit hiányzik, amiért ők mindenért, még a „rosszért” is hálát adnak az Istennek – erősítette meg Afréka. 

"Afrika hét" a Mindszenty-gimnáziumban

A zalaegerszegi katolikus intézmény előtt nem ismeretlen a földrész, ugyanis minden évben februárban „Afrika hetet” tartanak. Ilyenkor nemcsak a második legnagyobb kontinens történelmével, földrajzával, kultúrájával ismerkednek, hanem az afrikai rászoruló fiataloknak gyűjtést is szerveznek a diákok.

- Réka mélyen hívő keresztény ember, akivel már a járvány előtt felvettük a kapcsolatot, s most sikerült a Városmisszió hetében meghívnunk őt iskolánkba – felelte érdeklődésünkre a rendezvény előtt Kürnyek Róbert iskolalelkész.

A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének akkreditált oktatója és csapatának heroikus küzdelméről, emberszeretetéről, s a férjével, Greguss Sándor íróval létrehozott alapítványról nemcsak a gimnazisták hallhattak. Kedden este a Mindszenty-iskolában a Rád találtam dicsőítő csoport közreműködésével beszélt élményeiről, hivatásáról Afréka a felnőtt hallgatók előtt.
 


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában