Szeretnék visszahozni a Covid-előtti utasforgalmat

2 órája

Buszbérlet - 200 és 900 forint januártól Zalaegerszegen

Január elsejétől jelentős kedvezményeket vezet be Zalaegerszeg önkormányzata a helyi járatú buszokon. A zalaegerszegi állandó lakcímmel rendelkező 6-14 éves diákok jelképes, bruttó 200 forintért vásárolhatnak buszbérletet, a nem zalaegerszegiek és a 14 év feletti tanulók és a 65 év feletti nyugdíjasok 900 forintért utazhatnak havonta, így döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen.

Mozsár Eszter

200 és 900 forintos buszbérletet válthatnak 2025. januárjától Zalaegerszegen

Fotó: Pezzetta Umberto

A döntésben fontos szempontként szerepelt, hogy a Covid-járvány előtti időszak utasforgalmát szeretnék visszahozni: 30 százalékkal utaznak azóta is kevesebben a buszokon. Ezen kívül a megfizethető buszbérlet mellett szól az is, hogy a hatalmas mértékben megnövekedett gépkocsi forgalmat lenne kívánatos valamennyire visszaszorítani – már csak a klímavédelem miatt is. Tény, hogy a 26 ezer zalaegerszegi háztartásra 1998-ban még csak 16 ezer gépjármű jutott, ez a szám mára 36 ezer gépjárművet jelent. A fenti két tényező miatt jelentősen csökkent a tömegközlekedők száma. 

buszbérlet
A világjárvány óta 30 százalékkal csökkent a tömegközlekedők száma Zalaegerszegen. Azt remélik, hogy a megfizethető buszbérlet pozitív változást hoz
Fotó: Pezzetta Umberto

Tény az is, hogy az önkormányzatokban szerte az országban hatalmas veszteséget jelent a tömegközlekedés finanszírozása. Zalaegerszegen a legtöbb magyar településhez hasonlóan az állami tulajdonú, országos hatókörű Volánbusz Zrt. működteti a helyi buszközlekedést. Ez 2023-ban 1.393.421.000 forintba került az állami cégnek és 726 millió forint kiadást jelentett a zalaegerszegi önkormányzatnak. Ez a teljes éves iparűzési adóbevétel mintegy 10 százaléka. 

- A tendenciákat látva ez az összeg 2024-re vonatkozóan emelkedni fog és minden további döntés vagy kedvezmény az önkormányzat pénzügyi terheit növeli, így fontos, hogy a közgyűlés felelősségteljes, a jövő mozgásterét is figyelembe vevő döntéseket hozzon – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón.

200 és 900 forintos buszbérletek diákoknak és nyugdíjasoknak 

Mivel megszűnik az a próbaprojekt, ami a vármegyebérletek használatát engedte a helyi autóbuszokon, így a testület a vármegyebérlethez képest kedvezőbb árfekvésű bérletekkel kompenzálja az utazó közönséget. A zalaegerszegi állandó lakcímmel rendelkező 6-14 éves diákok jelképes, bruttó 200 forintért vásárolhatnak buszbérletet, a városban egyébként ez 4095 főt érint. A nem zalaegerszegi és a 14 év feletti tanulók, valamint a 65 év feletti nyugdíjasok 900 forintért utazhatnak havonta. A kedvezményre nem jogosultak helyi havi bérlete 7000 forint lesz (mobiljegy alkalmazásban 6.475 forint, Egerszeg kártyával pedig 6.300 forint.) 

Az utazás kényelmét biztosítja az is, hogy az egyik legfiatalabb a magyarországi városok között a zalaegerszegi buszpark, jelenleg ötéves a járművek átlagéletkora. 2022-ben 2 milliárd forintos ráfordítással 11 új elektromos szóló (nem csuklós) buszt szerzett be az állami cég a szükséges töltőkapacitás kiépítésével együtt.

A peremkerületben szerették a ZERGÉ-t

A döntéshozók remélik, hogy a kedvezményes konstrukció vissza szoktatja a lakosságot a tömegközlekedésre. Ámbár ők is tudják, hogy a szokás nagy úr. A Fidesz-KDNP frakciójának közgyűlés után sajtótájékoztatóján elhangzott, a peremkerületeken élők igenis igénylik a tömegközlekedést. Mint köztudott, volt egy másik kezdeményezés is, Erzsébethegyen, Bazitán és Gálafej-Örehegyen az egyéves ZERGE pilot projektjében közlekedtek igény jellegű buszok, a legtöbben Gálafejen használták azt.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában