Zalaegerszeg biztató kivétel

2 órája

Hány otthagyott újszülött van a kórházakban?

Hetek óta téma a hazai sajtóban, hogy ebben év évben már 280-300 közé tehető a születésük után a kórházban hagyott csecsemők száma, a korábbiakhoz képest megdöbbentő adatot (2023-ban 50-100 között volt ez a szám) a Belügyminisztérium is megerősítette.

Arany Horváth Zsuzsa

Idén országosan sok gyermeket hagytak a szülők a kórházban

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lobachad

A gyermekvédelmi civil szervezetek szerint a jelenség a gyermekvédelem véges kapacitásaira figyelmeztet.

A hírek kapcsán megkérdeztük a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházat, az intézményben vannak-e babák, akiket nem vittek haza, s el sem tudtak még helyezni?

A megyei kórház sajtószóvivője, Partics Andrea arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Zalaegerszegen működő gyógyító intézményben jelenleg egyetlen otthagyott újszülött sincsen, a gyermekvédelem hatékony működésének köszönhetően. 

A 2024. július 1-jén hatályba lépett módosított jogszabály szerint az örökbe adáshoz már nincs szükség annak a szülőnek a hozzájárulására, aki a gyerekét közvetlenül a születést követően az egészségügyi intézményben hagyja, és a zárójelentés kézhezvételétől számított hat héten belül ő vagy a gyermek más hozzátartozója nem jelentkezik a csecsemőért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában