Miénk itt a tér

2024.09.13. 13:00

Hívhatják cinkének, gancának, gánicának, szuszogónak – nekünk csak így egyszerűen: dödölle, és 2006-tól Kanizsa a fővárosa

Lehet vitát indítani, hogy a vasi vagy a zalai dödölle az igazi, mindenesetre az vitathatatlan, hogy ez az országszerte ismert népi étel – ami tájegységekként más-más elnevezéssel bír – Nagykanizsán kapott először fesztivált, elnyerve a „dödölle fővárosa címet”.

Nagy Betti

Dödölle fesztivál 2006-ban, készül a Guinness-rekord, Szakony Attila fotója

Fotó: ZH-Archívum

A Zalai Hírlap 2006. szeptember 4-ei lapszáma tudósított a még „fiatal” gasztronómiai rendezvényről: „Óriási érdeklődés mellett tartották meg a hétvégén a 3. Bor- és Dödölle Fesztivált. A rendezvény keretében Guinness-rekord született: a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület 2331 adagot készített a hagyományos és finom zalai étekből. (…) A legnagyobb tömeg természetszerűleg a tér központjában felállított sátor körül gyűlt össze. Ott lehetett látni ugyanis a több mint 8 négyzetméteres serpenyőt, melyben a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület 505 kilogramm burgonyából, 160 kilogramm lisztből, 100 kilogramm hagymából és 60 kilogramm zsírból készített dödöllét. Az alapanyagok összeállítása már péntek este megkezdődött, így szombatra már „csak” a tészta megsütése maradt. Ez is két óránál hosszabb időt vett igénybe az óriás mennyiség miatt. – Ennyi alapanyagból összesen 419,6 kilogramm, tehát 2331 adag dödöllét sütöttünk, ezzel reményeink szerint hamarosan hitelesítésre kerülő Guinness-rekordot állítottunk fel – ecsetelte érthető örömét némi fáradtsággal a hangjában Prikryl József, az egyesület elnöke. – Úgy érzem, sikerült a tervünk, talán még nem volt ekkora fesztivál. A szervezetünk mint egy 40 tagja önfeláldozóan, rengeteget dolgozott ezért. Örülök, hogy sikerült valódi szenzációval előrukkolnunk.”

Most hétvégén kezdődik a nagykanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál, jó étvágyak kívánunk a fesztiválozóknak! 
Képgalériánkba az elmúlt évek rendezvényeiből válogattunk fotókat a Zalai Hírlap archívumából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában