Előadások az évforduló alkalmából

2 órája

Kerkai Jenő munkája ma is példaértékű

Korosa Titanilla

A Kerkai 120 emlékév csesztregi rendezvényén balról dr. Császár Zoltán, a KDNP a KDNP Zala vármegyei elnöke, Vigh László, dr. Koronkai Zoltán, Illés Ferenc, a helyi egyházközségi tanács elnöke és Fül

Fotó: Korosa Titanilla

A Kerkai 120 emlékévhez kapcsolódóan szombaton Zalaegerszegen, vasárnap Csesztregen tartott előadást dr. Koronkai Zoltán SJ, Miskolcon élő jezsuita szerzetes atya Kerkai Jenő jezsuita szerzetes életéről.

Fotó: Korosa Titanilla

Csesztregen vasárnap tartották a Szent Móric Plébánia egyházközsége szervezésében a búcsúi szentmisét a római katolikus templomban Szent Móric és vértanú társai tiszteletére, melynek főcelebránsa dr. Koronkai Zoltán volt. A szentmisét követően a Kerkai Házban mutatta be a Kerkai Jenő keresztútja című könyvét és beszélt Kerkai Jenő munkásságáról és a KALOT-mozgalomról.

Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Koronkai Zoltán még 2020-ban kezdett el Kerkai Jenő életével, munkásságával foglalkozni, korábbi emléke még egyetemista korából származik róla. Ekkor olvasta Nagy Töhötöm Jezsuiták és szabadkőművesek című könyvét, melyben sokat ír Kerkai Jenőről, a KALOT-ról, s ez az olvasmány indította el, villamosmérnöki diplomával a szerzetesség felé. Doktori disszertációja témájául is a KALOT-mozgalom vezetőjét választotta.

- A KALOT valósággal berobbant 1935-ben a magyar valóságba - kezdte. - A semmiből születve több százezer taggal rendelkező mozgalommá vált 10 év alatt. Sikerességének sok oka van, Kerkai szervezőképessége mellett társadalmi igény is volt erre, hisz ez az a korszak, mikor úgy beszélnek Magyarországról, mint a 3 millió koldus országa. Sokaknak nem volt földjük, tulajdonuk, s főként az agrárifjúság egy elhanyagolt rétege volt a magyar társadalomnak. A KALOT-tal őket célozták meg, komplex képzést kaptak, praktikus dolgokat tanítottak, fejlesztették az általános és szakműveltségüket, de a népi kultúrára és  vallásra is hangsúlyt fektettek. 

Fotó: Korosa Titanilla

A KALOT-mozgalmat 1946-ban betiltották, utána fedőnevekkel még folytatódott a mozgalom vidéken, majd Kerkai 1949-es letartóztatásával a kommunista hatalom véget vetett ennek. 

Fotó: Korosa Titanilla

- A munka a történtek ellenére nem volt hiábavaló, amit megtanultak az emberek tovább vitték, a tagok pedig a vidéki társadalom és az egyház meghatározói szereplői maradtak - tette hozzá. 

Fotó: Korosa Titanilla

A szentmisén részt vett és a köszöntötte az egybegyűltek Vigh László, a térség országgyűlési képviselője is, aki arra hívta fel a figyelmet Kerkai munkássága kapcsán, hogy több ezer fiatalt sikerült megszólítania, így élete és tevékenysége ma is példaértékű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában