Térségi híreink röviden

3 órája

Megérkeztek a pálosok Zalaegerszegre, Fenékpusztán nem fogadnak sérült madarakat, folklórfesztivál Hévízen

Simmer Lívia régész-főmuzeológus tárlatvezetés közben a Pálosok kiállításán. Középen hátul Balaicz Zoltán és Puskás Antal

Fotó: Pezzetta Umberto

Megérkeztek a pálosok Zalaegerszegre

A fehér barátok történetét bemutató kiállítás nyílt hétfőn Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A Magyar Nemzeti Múzeum Pálosok című rendtörténeti vándortárlata a főváros, Marosvásárhely és Székelyudvarhely után érkezett Zalába, február végéig nézhetik meg a látogatók. Zala vármegye területén komolyabban 2016 óta folynak pálos kutatások, melyeket a 60-70-es évek munkája előzött meg. Tavaly tudományos konferenciát rendeztek a témában hazai szakemberek részvételével, aminek eredménye egy tanulmánykötet. A tárlatot támogató önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester szólt, aki elmondta, hogy a pálos rend magyarországi sorsa a magyar történelem egyfajta esszenciája is. A pálos rendet a Magyar Királyság területén alapította Boldog Özséb 1250 körül, ekkor élte virágkorát Magyarországon a remeteség. Fejlődése folyamatos volt a késő középkorig, a 15. századtól már Rómában és Európa-szerte megtaláljuk kolostorait. A fehér barátok rendjét négy kontinensen találjuk, 17 országban, 74 rendházban 483 pálos szerzetes él.

Fenékpusztán már nem fogadnak beteg, sérült madarakat

A fenékpusztai gyűrűző bázison végleg megszűnt a beteg, sérült és egyéb madarak befogadása. Ezt a változást amúgy már egy éve kitáblázták a helyszínen, de a megszokás nagy úr, a természetbarátok továbbra is keresték őket ilyen ügyekben. Nagyon fontos, hogy mostantól senki ne hagyjon dobozban a küszöbön madarat, mert a bázison nem vehetik gondjaikba őket, s ez a pusztulásukhoz vezethet. A madarak bejelentése kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál lehetséges. Levelezési cím: 8229, Csopak, Pf. 4. Telefon: 87/555-260. E-mail: [email protected].

A néptánc és a népzene uralta két napon át Hévíz belvárosát

A néptánc és a népzene uralta két napon át a fürdővárost. A hévízi folkfesztivál immár negyedik alkalommal éltette a kultúra ezen szegmensét. Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke, a program fő szervezője emlékeztetett, a népzene és a néptánc oktatása tradicionális Hévíz, Keszthely s Gyenesdiás térségében, mégis: a Tündérrózsa folkfeszt hiánypótló rendezvény. A fő szervező kiemelte, a táncház ma már hungarikum, ami egyedülálló támogatást ad e műfajnak. A hévízi program pedig igazi sikertörténet, amely közel került a helyiek s az idelátogatók szívéhez. 

Szüreti felvonulás, parasztolimpia hagyományteremtő céllal Lentiben

Nagy sikerű szüreti rendezvényt, mulatságot tartottak az elmúlt hétvégén Lentiben a bárszentmihályfai városrészben, ahol a felvonulás mellett parasztolimpia is várta az érdeklődőket. Az eseményt a nemrégiben újjászervezett Bárszentmihályfáért Alapítvány rendezte meg első alkalommal a városrészben, hagyományteremtő céllal, hogy felpezsdítse a helyi közösségi életet. A szervezet tagsága fiatalításon esett át, az új elnök Paál Dávid lett. Kiss Tamás városrészi képviselő, aki civilként vesz részt az alapítvány munkájában, elmondta, hogy terveik szerint a jövőben az alapítvány rendezvényeit az önkormányzati programok - idősek napja, adventi gyertyagyújtás, anyák- és Mikulás-napi esemény - mellett, illetve azokkal párhuzamosan szervezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában