Vízállásjelentés

2024.09.15. 16:04

Nem fenyeget lakott területeket a Mura

Túlzónak bizonyultak az előrejelzések, egyelőre nem fenyeget áradással a Mura. A mederben ugyan az elmúlt napok esőzései miatt megemelkedett a víz szintje, ám vasárnap már apadás mutatkozott a folyónál.

Gyuricza Ferenc

Murakeresztúrnál örvénylik a Mura. 2024. június.

Fotó: Archív/Győrffy István

Stropka Józsefné, Muraszemenye polgármestere beszélt erről lapunk érdeklődésére. Mint mondotta: a vízállás 460 centiméter, ez bőven alatta marad a 2023 augusztusában tapasztaltnak, amikor kiöntött a folyó. A polgármester úgy fogalmazott: bár a Mura most is kiléphet a medréből, lakott területeket azonban nem veszélyeztet. Emiatt a vasárnap délelőttre tervezett mentési előkészületeket – például homokzsákok töltését – visszamondták a katasztrófavédelem munkatársai. Az Ausztriában lehullott csapadék nagy része ugyanis nem a Mura, hanem a Duna vízgyűjtő területét érintette. 

A helyszínen járva mi is azt tapasztaltuk, hogy egyelőre nincs árvízveszély. Az egykori kavicsbányákból kialakított horgásztavakhoz vezető utak járhatóak, s a község legalacsonyabb pontjain – az Ady Endre és a Zrínyi utcában – sem kell jelenleg attól félni, hogy betörhet a házakhoz a víz. Kerkaszentkirályon is hasonlóan békés a helyzet, a Kerka vize a mederben maradt, még az ártérre sem lépett ki. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában