Vége a schengeni rendszernek?

2024.09.14. 15:30

Német határellenőrzés szigorítása: elegük lett a migránsokból?

Nancy Faeser német belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy szeptember 16-ától, hétfőtől átmenetileg kiterjesztik az ellenőrzést az ország minden határára az illegális migráció visszaszorítása érdekében. Az elmúlt hetek iszlamista támadásival magyarázták a döntést. A német határellenőrzés hátteréről kérdeztük dr. Bauer Bencét, a Magyar-Német Intézet igazgatóját.

Mozsár Eszter

Dr. Bauer Bence szerint a német határellenőrzésről a döntést belpolitikai megfontolásokból hozták

Fotó: Pezzetta Umberto

A hat hónapig tartó német határellenőrzést fél év múlva felülvizsgálják. Az intézkedés nem minden előzmény nélküli, ha csak a belpolitikát nézzük, mondta a szakember. 

német határellenőrzés
A német határellenőrzés szeptember 16-ától szigorodik, s hat hónapig tart
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP 

A német határellenőrzés szigorítása a választások eredményének tükrében

- A türingiai és szászországi választások eredményeképpen a migrációkritikus AfD jelentősen előre tört. Továbbá nőtt a migránsok által elkövetett késeléses támadások száma, súlyossága. Szeptember 22-én Brandenburgban lesznek tartományi választások, ahol szintúgy az AfD megerősödése várható. A határellenőrzésről szóló döntést politikai megfontolásból hozta a szövetségi kormány, így próbálva kivenni az AfD alól a fő témát.

Dr. Bauer Bence hangsúlyozta, meglátása szerint a német polgárok véget akarnak veti a féktelen migrációnak, hisz a migráció számos közbiztonsági, oktatási, szociális és gazdasági problémát felvet az egész német társadalomban. A lakosság 70-80 százaléka más migrációs politikát szeretne. A jelzőlámpa koalíció nem tudja megoldani ezt a kérdést, a határellenőrzés csak látszatintézkedés.

Vajon mások is követik a német példát?

Kérdés, hogy más nemzet követi-e a német határellenőrzés szigorításának példáját. Az igazgató szerint jelenleg nem lehet felmérni, hogy szeptember 16-tól milyen konkrét hatások lesznek, de az eddigi tapasztalatokból kiindulva jelentős befolyással lehet a német határellenőrzés a személyforgalomra. 

- Kiváltképp azokon a határszakaszokon kell hosszabb várakozásokra számítani, ahol nagy az ingázóforgalom. Amennyiben a német példát mások is követik, és állandósul ez az állapot, akkor félő, hogy megkérdőjeleződik a Schengen-rendszer maga.

Mi a helyzet a fuvarozókkal?

A szállítmányozók véleményére is kíváncsiak voltunk, így megkérdeztük Molnár Ágotát, a Gartner Intertrans Hungária Kft. ügyvezetőjét, felkészültek-e a várható torlódásokra. 

- Már hetek, hónapok óta fokozottabb volt az ellenőrzés a határokon, a szúrópróbaszerű ellenérzésekre eddig is számítottunk – felelte a cégvezető. - Ilyenkor áttekintik a rakományt, megvizsgálják az alvázat, hőkamerákkal figyelik, hogy a kamionban vannak-e migránsok. A gyanúsabb autókat eddig is kivették a rendszerből. Nekünk természetesen nincs félnivalónk, ám felkészültünk a csúszásokra. Néhány hét múlva meglátjuk, hogy mennyire okoz fennakadást az ingázók vagy a szállítmányozók körében ez a rendelkezés.

A német határellenőrzés szigorításáról megoszlanak a vélemények: a lengyel kormányfő elfogadhatatlannak tartotta, az osztrákok sem értenek egyet vele, a holland menekültügyi miniszter viszont üdvözölte a német döntést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában