Lelki iránytűként is szolgál

Tegnap, 10:30

Huszonöt éve szentelték fel a hévízi Szentlélek-templomot

Huszonöt éve, 1999. szeptember 9-én szentelte fel dr. Szendi József nyugalmazott érsek a hévízi Szentlélek-templomot, amely Bocskai János építész tervei alapján három év alatt épült fel. Az évforduló alkalmából dr. Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora mutatott be ünnepi szentmisét, a térség papjaival közösen.

Péter B. Árpád

Az ünnepi szentmisén közreműködött a régi tagokkal kiegészült gyermek- és ifjúsági kórus is

Fotó: Halász Gábor

Kiss László esperes-plébános felelevenítette, Bencsik Pál apát kezdeményezésére indult az új templom építése, miután a régit lebontották. A kék színe és a hét tornya különleges jelentéssel bír: a Szentlélek hét ajándékát szimbolizálja.

Kiss László esperes-plébános több káplánt készített fel arra, hogy az Úr szőlőjében önállóan is tudjanak tevékenykedni
Fotó: Halász Gábor

Kiss László hálát adott a mindenható Istennek a templom fennmaradásáért és azért, hogy a hívek nehéz időkben is lelki menedékre találhattak a falai között, különösen a Covid-járvány idején, amikor Isten házának ajtajai nyitva maradtak, hogy ott minél többen lelki vigaszt találhassanak.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek prédikációjában emlékeztetett: Jézus azért jött, hogy megváltsa és üdvözítse az embert, s az üdvösség költözött e templomba 25 éve. Itt Isten jelenléte állandó, így ez az épület nemcsak fizikai értelemben áll a középpontban, „hanem lelki iránytűként is szolgál, amelyhez az ember élete viszonyul”. Mint mondta, a templom a szentségek forrása, ahol az emberek találkoznak az Úrral, s itt nyílik meg a mennyország kapuja is.

– Isten jelen van az ember életében s a templomban. Milyen óriási ajándék az, hogy ebben nekünk nem kell bizonytalankodnunk, kételkednünk – emelte ki az érsek.

A főpásztor szentbeszédben hangsúlyozta: bár a visszatekintés fontos, ám az egyház mindig előretekint, hiszen az elmúlt korok eseményei a jövő építését szolgálják, s Isten hatalmas tettei irányítják a híveket. Az érsek arra buzdította a jelenlévőket: ragaszkodjanak a vasárnaphoz és a templomhoz, mert „ezek jelentik az életünk forrását”.

Dr. Udvardy György felhívta a figyelmet Bódi Mária Magdolna közelgő boldoggá avatásának jelentőségére, hisz ő olyan példa, aki erőt ad a hívek számára Krisztus követésében.

Dr. Udvardy György: A templom a szentségek forrása, ahol az emberek találkoznak az Úrral, s itt nyílik meg a mennyország kapuja is
Fotó: Halász Gábor

A szentmise végén Bedy Imre balatonedericsi plébános – aki korábban hévízi káplánként szolgált – köszönetét és háláját fejezte ki káplántársai nevében Kiss Lászlónak, hogy a „hévízi plébánián otthont, lakást kaptak, a templomban pedig lehetőséget arra, hogy első papi szolgálataikat elvégezzék, formálódjanak, tanuljanak, s olyan emberekké legyenek, akik az Úr szőlőjében önállóan is tudnak tevékenykedni”.

A szentmisén a templom Ardens Ignis Kórusa működött közre Nagy István kántor-karnagy vezetésével, s szolgált a korábbi tagokkal kiegészült gyermek- és ifjúsági kórus is, Kiss Viktória irányításával és Pál Zsolt orgonakíséretével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában