Hat helyszínen szólal meg az orgona

2024.09.03. 15:30

Nemzetközi orgonahét: Zalaegerszegen nagy becsben tartják a hangszerek királynőjét

Hat év kihagyás után szeptember 21. és szeptember 29. között ismét lesz nemzetközi orgonahét Zalaegerszegen. Az önkormányzat által támogatott rendezvény részleteiről kedden tartottak sajtótájékoztatót a programsorozat egyik helyszínen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét sajtótájékoztatóján Velkey Péter, Tóth László és Mátyás István

Fotó: Mozsár Eszter

Bécs város ünnepi zenéjének orgona átirata hangzott fel stílszerűen Mátyás István előadásában a sajtótájékoztatón, így adva ízelítőt abból a színes műsorból, amire két hét múlva, hétvégétől kezdődően várják az érdeklődőket. A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitóhangversenye a Mária Magdolna Plébániatemplomban lesz, ahol a program megálmodója és szervezője, Mátyás István orgonaművész lép fel Genoveva dos Santos szoprán énekművész, valamint Reinhard Ladislav skótdudás közreműködésével. 

– A programokat úgy állítottuk össze, hogy fellépjenek egyrészt helyi művészek, köztük Vörös Ádám trombitaművész és Nauratyill Zita orgonaművész, valamint hazai és nemzetközi viszonylatban elismert művészek. Másrészt az orgona mellé fúvós hangszereket választottunk, valamint szeptember 27-én a hangversenyteremben a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar is közreműködik – jelezte Mátyás István. 

2018-ban zajlott először nemzetközi orgonahét a zalai vármegyeszékhelyen, s már akkor lelkes közönsége volt a programnak. Idén négy helyszínen ingyenes lesz a koncert, kettő helyen kell majd jegyet váltani, mondta Tóth László intézményegység-vezető. 

– Talán az országban is példa nélküli, hogy Zalaegerszegen mennyire becsben tartják ezt a hangszert. Teljesen új orgona épült a református és a nagytemplomban, valamint felújították a skanzenben a Klügel-orgonát. A hangversenyteremben lévő hangszert is folyamatosan karbantartjuk – mondta Tóth László.

Velkey Péter kulturális főtanácsadó azt hangsúlyozta, Zalaegerszeg méltán lehet büszke arra, hogy egy ilyen rangos és igényes rendezvényt hívtak létre az ötletadók és szervezők. A város szívesen támogatta erejéhez mérten ezt a komolyzenei kezdeményezést, s remélhetőleg valóban felkerül az orgonafesztiválok nemzetközi térképére a zalaegerszegi program. Velkey Péter kifejezte reményét, hogy a következő orgonahétre nem kell újabb hat évet várni. 

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét részletes műsora itt olvasható:

https://www.kereszturyamk.hu/vhk/koncertek/zalaegerszegi-nemzetkozi-orgonahet

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában