Előtérbe került az egészségmegőrzés, a prevenció

2024.09.11. 11:30

Szeptember 1-től megszűnt a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat

Módosították a munkavédelemről szóló törvényt. A Belügyminisztérium új rendelete értelmében 2024. szeptember 1-től megszűnt a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat (üzemorvosi vizsgálat), azonban bizonyos kockázati tényezők esetében továbbra is kötelező marad. Mindemellett a munkáltató saját maga is előírhatja feltételként az alkalmassági vizsgálatot. Dr. Varga Andreát, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatóját kérdeztük az új rendeletről.

Antal Lívia

– Fontos tudni, hogy a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény módosítása – a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlésével – nem változtat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés személyi feltételeinek kötelezettségén – tájékoztatta lapunkat dr. Varga Andrea. – A jogszabály továbbra is azt az alapelvet követi, miszerint munkavégzés csak akkor lehetséges, ha a munkavállaló egészségileg alkalmas, és az elvégzendő munka nem veszélyezteti egészségét, testi épségét, nem jelent veszélyt reprodukciós képességére, fiatalkorú esetében pedig nem befolyásolja károsan egészséges fejlődését. A jogszabály tehát mind a munkavállaló, mind a foglalkoztató érdekeit továbbra is védi.

orvosi alkalmassági
Megszűnt a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat. Dr. Varga Andrea főigazgató: a jogszabály továbbra is védi a munkavállaló és a foglalkoztató érdekeit
Fotó: kormányhivatal

– Mi indokolta a módosítást?

– Napjainkban a változó életviszonyok, a munkáltatókat terhelő számos jogszabályi előírás a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát igénylik. A szeptember elsejével megszűnő kötelező orvosi alkalmassági vizsgálattal a jogalkotó szándéka az volt, hogy olyan jogi környezet kerüljön kialakításra, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak. Pozitívumként elmondható, hogy az egészségmegőrzés a korábbi évekhez képest más perspektívát kapott. Előtérbe kerültek az egészségmegőrző programok, a munkáltatók által szervezett egészségnapok, amelyek keretében szakorvosi szűrővizsgálatokon lehet részt venni. Nagyobb szerepet kapott a sporttevékenység is, amely jelentősen segíti a fizikai aktivitás megőrzését.

– A munkáltató továbbra is elrendelheti a vizsgálatot?

– Igen, a jogszabály biztosítja a munkáltatónak, hogy saját döntésével előírja az orvosi alkalmassági vizsgálatot, amelyet továbbra is ingyenesen köteles biztosítani a foglalkoztatott számára. A munkáltató ezáltal meggyőződhet arról, hogy egészséges, az adott munkára alkalmas munkavállalót foglalkoztat, továbbá az orvosi alkalmasságról rendelkező dokumentáció a munkáltatónak védelmet biztosít a foglalkoztatott egészségi állapotával kapcsolatban egy esetlegesen felmerülő jogvita kapcsán. A munkavállalónak pedig érdeke, hogy az esetleges megbetegedéseket időben felismerjék, annak kezelése minél hamarabb elkezdődjön, a hosszú távú egészségmegőrzés és munkaalkalmasság céljait szem előtt tartva.

– Az új jogszabály előnyt vagy hátrányt jelent a munkáltató számára?

– Úgy gondolom, hogy a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat eltörlése a munkáltatók számára kedvező feltételeket biztosít, amelyek a cégek költség- és időtakarékossági szempontból hatékonyabb működését segítik elő. A foglalkoztatottak részéről ugyanakkor fontos, hogy a munkáltató támogassa az egészséges életmódot, hozzájáruljon az egészségmegőrzéshez. Az orvosi vizsgálattal összefüggő adminisztratív terhek és költségek csökkentése is lehetőséget biztosít arra, hogy a munkáltató más módszerrel, egészségtudatos életmódot támogató programokkal, sporttevékenységek, szűrőprogramok szervezésével segítse a foglalkoztatottak egészségének megőrzését - hangsúlyozta dr. Varga Andrea.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában