Rangot jelent a besenyői színpadra lépni

2 órája

Szépkorúak 9. dalos, táncos találkozója versekkel fűszerezve

Vasárnap délután a zalaegerszegi városrész zsúfolásig telt közösségi házában tartotta a Szépkorúak IX. dalos találkozóját a Besenyő a 2000-es években Alapítvány nyugdíjasklubja és Szivárvány Dalköre.

Fincza Zsuzsa

Színpadon a házigazda Szivárvány Dalkör

Fotó: Fincza Zsuzsa

Az egybegyűlteket a vendéglátók nevében elsőként Bérczes Tivadarné, a nyugdíjasklub vezetője köszöntötte, a dalok, a táncok, a versek szépkorúak közösségére gyakorolt jótékony hatását hangsúlyozva. "A zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonnyá tesz más szépségek iránt" - csatlakozott a gondolathoz Bárdos Lajos zeneszerző híres mondatával Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, megköszönve a besenyői alapítvány és a nyugdíjasok több éves fáradozását. Mint kiemelte: a szépkorúak dalos találkozója felsorakozott a fontos kulturális seregszemlék közé, s ma már rangot jelent a besenyői színpadra lépni.

Horváth Miklós, a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége (TESZ) elnöke, a Zala Vármegyei Szövetség ügyvezető elnöke emlékeztetett rá, hogy a TESZ égisze alatt éppen 30 évvel ezelőtt Generációk kézfogása címmel indították útjára a rendezvénysorozatot, amelynek hasonlóan nagysikerű változatává fejlődött a besenyői szépkorúak dalos találkozója.

Zalaegerszegi Szív-, és Érbeteg Egyesület Dalköre Varjasi Gábor vezénylésével nosztalgia-dalokat adott elő
Fotó: Fincza Zsuzsa

Elsőként az 1998-ban alakult, s azóta számos elismerést begyűjtött Aranypáva-díjas házigazda Szivárvány Dalkör lépett színpadra, s Kulcsárné Csejtei Marianna vezetésével zalai párosító és tolnai népdalokat énekelt. Őket a Besenyői Baráti Kör 3 éve alakult tánccsoportja követte és Simonné Búza Judit tanításában polgári táncot és csárdást adtak elő. A szomszédvár, Botfa 26 évvel ezelőtt szerveződött, Zalaegerszegért díjjal kitüntetett Őszirózsa Nyugdíjas Klubjának ezüst és 4 alkalommal arany fokozatot elért dalköre Némethné Némethy Csilla vezetésével és citerakíséretével boros és kalocsai népdalokkal, fogolyénekkel és szavalattal gazdagította a publikumot. Fülöp Katalin, aki versmondóként 25 éve öregbíti Zalaegerszeg jó hírét, a Kertváros Nyugdíjas Klubot képviselve Csoóri Sándor: Anyám szavai című versének elmondásával bizonyította: nem véletlenül nyert szavalatával évente több díjat, arany oklevelet. A gellénházi Vajda József Népdalkör Egyesület 35 éve működik töretlen lelkesedéssel, a népzenei versenyeken számos díjat, köztük 10 Aranypávát is begyűjtöttek.

Zalabesenyőben telt ház előtt rendezték meg a Szépkorúak IX. Dalos Találkozóját
Fotó: Fincza Zsuzsa

A népdaléneklés mellett feladatuknak tartják a hagyományok őrzését is, Besenyőben Szüreti játékok címmel az utóbbiból adtak ízelítőt. A 2000-ben alakult Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület Dalköre Varjasi Gábor vezénylésével budapesti nosztalgia és sramli dalcsokorral aratott sikert. A Páterdomb a Kultúráért Egyesület képviseletében Vörös Józsefné Veiczi Irma piros pettyes labdáról szóló, Fillérek sóhaja című költeményével emlékeztetett a szegény gyermekek fiatalkori álmára, a 11 éves egyesület dalköre pedig népdalcsokorral ajándékozta meg a közönséget. A Keresztury Dezső VMK Nefelejcs Nyugdíjas klubjának 2 évtizede alakult, s azóta több arany minősítést elért táncköre Baloghné Bacsa Ibolya Zorba című tánckoreográfiájára kapott vastapsot.

Simon József az emléklap mellé ajándékot nyújtott át Fülöp Katalin versmondónak
Fotó: Fincza Zsuzsa

A műsorfolyam végén Simon József, a Besenyő a 2000-es Években Alapítvány elnöke megköszönte a szervezők munkáját, a szépkorú közösségek fellépését, s számukra Gecse Péterrel emléklapot és ajándékot adtak át. A rendezvény uzsonnával és baráti beszélgetéssel zárult.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában