Folytatódhat a harc ellenük

2 órája

Törpeharcsa: rettegnek tőle a balatoni őshonos halfajok

Három halfaj táplálkozási szokásait vizsgálta a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), egy invazív és két őshonos fajt górcső alá véve. E kutatás eredményeként pedig folytatódhat a harc a törpeharcsák ellen.

Péter B. Árpád

Harc a törpeharcsák ellen – Keszthelyen is. A szakemberek szerint a kifogott egyedeket nem szabad visszadobni

Forrás: keszthely.hu

A fekete törpeharcsa, a sügér és a bodorka testméret- és évszakfüggő táplálkozási szokásait vizsgálták a szakemberek, s egyik fontos megállapításuk, hogy bár az invazív fekete törpeharcsa zömmel mást eszik, mint őshonos társai, ám utóbbiak okkal retteghetnek a hatékony ragadozótól. A kutatás egyik következtetése, hogy folytatódhat a harc a törpeharcsák ellen. 

harc a törpeharcsák ellen
Csendélet a keszthelyi Balaton-parton. A horgászok is tehetnek a fekete törpeharcsák ellen 
Forrás: keszthely.hu

Harc a törpeharcsák ellen

A szakemberek azt mondják, a kifogott egyedeket nem szabad visszadobni a Balatonba, sőt, a fiatal fekete törpeharcsák kifogását is támogatják, s úgy számolnak: az ivadékfelhőik eltávolítása hosszabb távon sikeres lesz.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai megállapították, egyre növekszik a fekete törpeharcsák egyedszáma a Balatonban. Míg a korábbi években a faj csupán elvétve volt jelen, 2022-re a parti régió fogásainak csaknem a húsz százalékát ez tette ki. 

A fekete törpeharcsa veszélyt jelenthet az őshonos halfajokra 
Forrás: BLKI

Mást esznek

Kiderült, jelentős különbségek vannak e fajok táplálkozásában, éppen ezért a szakemberek egyelőre nem tapasztalták, hogy csökkent volna az őshonos halak száma a Balatonban a fekete törpeharcsák hatására. 

– Ám ha megnőne az egyedszámuk a tóban, a helyzet valószínűleg nagymértékben megváltozna – mondta Czeglédi István, a BLKI tudományos munkatársa, hozzátéve: még vizsgálják, mely fajoknak lehet vetélytársa a törpeharcsa.

Mit tehetünk?

A szakemberek évek óta a fekete törpeharcsák kifogására bátorítják a balatoni horgászokat. Korábban tilos volt merítőszákkal halat fogni, de a kikötők vizében fekete felhőként vonuló törpeharcsa-ivadékokat már szabad, sőt, ajánlott is kimeríteni. A kutatók szerint még korai ennek pozitív hatásáról beszélni, mindenesetre a kezdeményezés biztató. 

Egyelőre nem csökkent az őshonos halak száma a Balatonban a törpeharcsák hatására, de a helyzet megváltozhat. Képünkön egy sügér látható 
Forrás: Wikimedia Commons

Már az uniós listán is szerepel

A fekete törpeharcsa 2022 júliusában felkerült az Európai Unió veszélyt jelentő inváziós fajainak listájára, és itthon is szigorú jogszabály védi tőlük a Balatont. A kutatók nem javasolnak más beavatkozást, mint az ivadékfelhők kimerítését, illetve azt: ha valaki fekete törpeharcsát fog ki, akkor azt ne dobja vissza.

A Balatonlellei Sporthorgász Egyesület felvételén egy bodorka úszik. Erre a fajra is veszélyt jelenthet a fekete törpeharcsa 
Forrás: BLSHE

– Sem a fajspecifikus betegségek, sem az invazív ragadozók betelepítését nem tartjuk jó ötletnek, mert ezek beláthatatlan következménnyel lehetnek más fajokra – szögezte le Czeglédi István.

A fekete törpeharcsa története

  • eredeti élőhelye Észak-Amerika középső és keleti része 
  • Európába a törpeharcsával együtt került be
  • Magyarországra 1980-ban érkezett meg Olaszországból, 1981-ben pedig Szarvason növekedési kísérleteket végeztek vele. Később a halfaj egyedei megszöktek a telepekről, és kikerültek a természetbe

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában