Különleges járgányok csábították a publikumot két napon át Keszthelyen

2024.09.11. 08:00

Szépség és áldozat: autó- és motorcsodák a kastélyparkban

Autó- és motorcsodák várták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén a keszthelyi Festetics-kastély parkjában, ahol a látogatók főként 1960 előtt gyártott különleges modelleket vehettek szemügyre.

Péter B. Árpád

Mercedesek – 1954-ből és 57-ből

Fotó: Péter B. Árpád

A III. Festetics Concours d’Elegance-on a tulajdonosok büszkén mutatták és magyarázták, mi az adott modell különlegessége, a látogatók pedig egyik ámulatból a másikba estek, hisz a múlt jövőbe mutató autó- és motorereklyéi sorjáztak a történelmi környezetben.

Mozgó történelmi emlékek. Nagy Bálint is megnézte az autó- és motorcsodákat
Fotó: PBÁ

Az egyik legkülönlegesebb járgány egy Bugatti Typ 46 volt, amiből 1926-tól 1936-ig összesen négyszáz darabot gyártottak, de akadt itt hajdani Bentley, Mercedes, sőt: az 1896-ban Henry Ford által készített Quadricycle mérethű replikáját is láthatták a látogatók. E modellből anno összesen három darab készült, s ez volt az első, belsőégésű motorral hajtott járgány, amit az autógyártás zsenije készített.

Technikai csodák és mozgó történelmi emlékek láthatók itt, fogalmazott Nagy Alfréd, a Festetics-kastély létesítményvezetője, aki azt mondta, fontos céljuk, hogy a műemléképületet és a történeti kertet egész évben gazdag programkínálattal töltsék meg.

A látogatók egyik ámulatból a másikba estek
Fotó: PBÁ
A Ford Quadricycle-replika volt a veteránjármű-kiállítás egyik sztárja
Fotó: PBÁ

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, „ezek a gyönyörű járművek ebben az idilli környezetben olyan értéket adnak az egész térségnek, amiért érdemes e hétvégén is eljönni”. A járművekben nemcsak a szépségüket kell értékelni, hanem azt az áldozatot is, amellyel a tulajdonosok felújították, karbantartják azokat, fűzte hozzá, megjegyezve: minden nívós esemény hozzájárul ahhoz, hogy a helybéliek és a turisták jól érezzék magukat Keszthelyen.

A Bugatti Typ 46 is sokakat elvarázsolt
Fotó: PBÁ

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában