Tanévnyitó

2024.09.01. 15:30

Történelmi pillanat: református iskola lett a nagykanizsai Bolyai

Az új tanév kezdete egyben történelmi pillanat is Nagykanizsa életében – monda a tanévnyitó ünnepségen vasárnap Cserti-Czuppon Anita, a Bolyai János Református Általános Iskola igazgatója. Az intézmény szeptembertől a Nagykanizsai Református Egyházközség fenntartásába került.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Bolyai-iskola előtt az intézmény vezetői a fenntartó esperessel. Balról: Tislér Péter, Horváthné Vlasics Zsuzsanna igazgatóhelyettesek, Cserti-Czuppon Anita és Hella Ferenc

Fotó: Szakony Attila

A tanévnyitó ünnepség istentisztelettel kezdődött a nagykanizsai Református templomban. Ezt követően a tanulók az iskolába vonultak, ahol az udvaron először Hella Ferenc, református esperes-lelkipásztor szólt a gyerekekhez és szüleikhez.

református
Tanévnyitó ünnepség a református iskolában
Fotó: Szakony Attila

Keresztyén értékrendet mutatnak

Beszédében kiemelte: a mai naptól már Bolyai János Református Általános Iskolaként működik tovább az intézmény. Ez azt jelenti, hogy a Nagykanizsai Református Egyházközség gondoskodik a gyermekekről.

– Először is: nagyon örülünk nektek – folytatta. – Kifestetünk tantermeket, hogy szép tiszta helyre érkezzetek, vettünk néhány interaktív táblát. Lett egy új konyhánk, ahol finom és egészséges ételeket készítenek a számotokra. A szülőknek mondom, hogy ugyanannyi pénztért mint eddig. És ami sokakat érdekel: attól, hogy református iskola lettünk, senkit nem kényszerítünk semmire, de szeretnénk megmutatni nektek a keresztyén értékrendet.

Új fejezet kezdete

Hozzátette: az iskola átvétele nem csupán egy hivatalos eljárás, hanem tényleg egy új fejezet kezdete. Amikor néhány évvel ezelőtt megnyitották a Nagykanizsai Kiscsillag Református Óvodát, már akkor érezték, hogy ez az út nem érhet véget az óvodai évek után.

Elhozták Isten szeretetét

– A Bolyaiba elhoztuk magunkkal Isten szeretetét, az empátiát, az odafigyelést, a törődést és a fejlődés lehetőségét – tette hozzá az esperes. – Remélem, meghálálhatjuk a bizalmatokat, hiszen a fenntartóváltással kapcsolatos szavazáson 80 százalékos támogatottságot kaptunk. Ez azt jelenti, hogy "bolyaisok" közössége bízik bennünk, és hisz abban az irányban, amit képviselünk. Arról sokat hallunk, hogy jobban meg kellene becsülni a pedagógusokat, arról kevésbé, hogy milyen konkrét lépések történnek. Most, szeptemberben elvisszük a pedagógusokat, munkatársakat a horvát tengerpartra, így köszönve meg előre is áldozatos munkájukat.

Majd Cserti-Czuppon Anita az intézmény igazgatója szólt a megjelentekhez.

A Jóistennek tervei vannak az iskolával

– Nem csak izgalommal telve léptünk be az iskola kapuin, hanem hálával, reménnyel és hittel egyaránt – mondta. – Hálásak vagyunk a Nagykanizsai Református Egyházközségnek, hogy bizalmat szavazott a Bolyai-iskolának. Reméljük ez a törődés, hosszú évtizedekre megalapozza az iskola létét, fennmaradását. Hiszünk abban, hogy a Jóistennek tervei vannak velünk és irányt mutat, hogy közösen folytassuk az utunkat a tudás megszerzése, a lelki gazdagodás és a közösség építése felé. A következő tanévet a 318 gyermek 15 osztályban kezdi meg az intézményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában