Hatósági intézkedés

Tegnap, 19:37

Védett madarakat foglalt le és vitetett el a hatóság Fenékpusztáról

A fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás működésének korlátozását rendelte el a Zala Vármegyei Kormányhivatal. Hétfőn lefoglalták és elszállították a jogszabályoknak nem megfelelően tartott védett és fokozottan védett madarakat, írja közleményében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Szabó Judit

A lefoglalt védett és fokozottan védett madarak a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba kerültek. A kép az ottani fecskementésről készült

Fotó: Sóstó Vadvédelmi Központ/Facebook

A nemzeti park kedden közleményt adott ki az esetről. Mint írják: "a madármentő állomások működésének feltételeit jogszabályok határozzák meg (pl. állatorvosi felügyelet biztosítása), melyeknek a fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás többszöri felszólítás ellenére sem tudott eleget tenni. Emiatt a Zala Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya az állomás működésének korlátozását rendelte el. Ennek keretében a hatóság a tegnapi napon elrendelte a jogszabályoknak nem megfelelően tartott védett és fokozottan védett madarak lefoglalását és elszállítását. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint természetvédelmi kezelője a területnek, szakembereivel részt vett az intézkedésben. A helyszínen lévő kollégák jogszabályi és szakmai előírásoknak teljes mértékben megfelelően jártak el az eljárás során. A lefoglalt védett és fokozottan védett madarak a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba kerültek, az ottani állatorvosokkal támogatott szakszemélyzet a madarakat jó állapotban vette át. A fent említett hatósági eljárás hosszabb ideje tartó folyamatnak az eredménye, a hatóság által előre kijelölt időpont a hirtelen jött és a vonuló fecskefajok számára rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyokkal egybeesett. Az állomáson lefoglalt fecskék ellátását a Sóstó Vadvédelmi Központ a legmagasabb szintű felkészültséggel látta el".

Nem vitatják, de nekik a madarak az elsők

Elértük telefonon Benke Szabolcsot, a fenékpusztai madárgyűrűző állomás vezetőjét, a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának vezetőjét, aki úgy nyilatkozott a zaol.hu-nak: valóban nincs meg jelenleg a hatósági engedélyük a működésre, de már folyamatban volt annak megújítása, csak valahol elakadt az ügy. S bár a jog betűjének így nem felelt meg a működésük, el tudták látni a feladataikat. Nekik a madarak az elsők, fogalmazott,  semmi nem hiányzott, ami a madarak jóllétét, ellátásukat akadályozta volna. 20-25 éve működtetik az állomást, még gólyaszaporulat is volt náluk, ami azt jelenti, hogy a madarak igazán jó helyen voltak, tette hozzá.

A hatóság tervezett ellenőrzést tartott náluk 2024. szeptember 16-án, amiben Benke Szabolcs szintén nem lát kivetnivalót. Azokat a madarakat, amiket eddig az időpontig még nem tudtak a jogszabálynak megfelelően máshová elhelyezni, lefoglalták és elvitték Székesfehérvárra. Néhány egerészölyvet, egy barna réti héját, egy macskabaglyot és egy fehér gólyát vittek el, és azt a több száz fecskét, amelyek éppen az előző nap kerültek hozzájuk, akkor vált tömegessé ugyanis a fecskék hideg időjárás miatti pusztulása.

Benke Szabolcs azt sajnálja igazán, hogy a fecskekatasztrófa kellős közepén történt mindez, amikor szerinte mindenkinek a fecskék mentésével, táplálásával kellett volna foglalkozni, s csak utána jogi ügyekkel. Hangsúlyozta: köszöni mindenkinek, aki segítő kézzel, jó szándékkal állt a fecskék mentésének ügyéhez.

A fenékpusztai állomás jelenleg úgy működik, hogy ha bekerülnek madarak, azokat továbbviszik onnét, minden érintett féllel együttműködve.

A sóstói központ reagált a rágalmazásokra

A sóstói központ is érinti az ügyet a fecskék mentéséről szóló Facebook-bejegyzésében. Azt írják: "sajnos a központunk nevét minden információ hiánya nélkül belekeverték egy Fenékpusztán zajló jogi procedúrába, amihez semmi közünk nincs. Bízunk a helyzet megnyugtató rendezésében a felek között. Onnan fecskéket küldtek hozzánk hatósági utasításra, természetesen őket is befogadtuk és megpróbáltuk megmenteni a régióból érkező további sok százzal együtt. Emiatt teljesen jogtalan és komoly hazugságokkal felvértezett rágalmazásokat kaptunk... Elkoboztuk, elloptuk, fogva tartjuk, kínozzuk, eladjuk őket. Csak néhány kedves megnyilvánulás a köztünk élő honfitársainktól. Aggasztó. Természetesen ez nem árnyékolja be az igazságot. Állunk mindenki rendelkezésre, aki vállalja az arcát és képes felkeresi bennünket elérhetőségeinken megfelelő stílusban. Rengeteg kellemetlen helyzetet meg lehetne előzni megfelelő kommunikációval."

Fejlemény az ügyben, hogy Keszthelyen gyűjtés indult annak érdekében, hogy működhessen egy régiós madármentő állomás. Erről itt olvashatnak: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában