Térségi híreink röviden

2 órája

Vérüket adták a zalaiak, kollégiumi férőhelyek Keszthelyen, szemléletformáló sportfesztivál Nagykanizsán

Mozsár Eszter

Fotónkon Simon Zoltán ad vért Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaiak is csatlakoztak az országos civil véradó héthez

A héten 11. alkalommal tartották meg a civil véradási hetet a Civil Központok Országos Hálózatának szervezésében, amelyhez ismét csatlakozott a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Keszthely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg helyszínekkel. A zalai vármegyeszékhelyen a területi vérellátóba fogadták az önkénteseket csütörtökön 8 órától 17 óráig. Ács-Darabos Noémi, a Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ projektkoordinátora elmondta, hogy minden évben tavasszal és ősszel rendezik meg országos civil véradási hetet, amelynek őszi alkalmára szeptember 16-a és 19-e között kerül sort. Hétfőn Keszthelyen, kedden Nagykanizsán és csütörtökön Zalaegerszegen várták a segíteni szándékozókat. A Zala Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ azontúl, hogy segíti a vármegye egyesületeinek, alapítványainak működését, fontosnak tartja a véradás népszerűsítését.

Diáklakhatás Keszthelyen: ideális körülmények fogadják a fiatalokat

Minden jelentkezőt felvettek idén ősszel a MATE Georgikon campusának kollégiumába, így aztán a hallgatók körében mérsékelt a kereslet az albérletek iránt. A diáklakhatás Keszthelyen ideálisnak mondható. Az egyik jó nevű, országos ingatlanközvetítő online adatbázisában jelenleg 26 kiadó lakás található a Balaton fővárosában, változó árfekvésben. Egy belvárosi, 40 négyzetméteres, egyszobásért 120, egy 100 négyzetméteres, 2+2 fél szobásért 220 ezer forintot kérnek havonta. Az a tapasztalat, hogy a városba érkező egyetemi hallgatók tanulmányi idejük első részében a Georgikon kollégiumát választják, később pedig közülük néhányan elköltöznek albérletbe. Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kollégiumi Osztály Pethe Ferenc Kollégiumának vezetője elárulja: aki igényelt, az kapott is helyet a hallgatók közül, így 270-en költöztek be szeptemberben a Balatonhoz közeli, többemeletes szálláshelyre. Mellettük 14 külföldi diák is érkezett, akikhez néhányan még hamarosan csatlakoznak. 

Egy családi ház energiafelhasználását "égették el"

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ csütörtökön az Olajbányász csarnokban szemléletformáló sportfesztivált szervezett középiskolás diákok részvételével. A nagykanizsai "LocoMotiv" Közösségi Alapítvány által támogatott eseményen Gerencsérné dr. Berta Renáta, az egyetemi központ megbízott főigazgatója elmondta: rendkívül fontosnak tartják, hogy a fenntarthatóság témakörét népszerűsítsék. Az energiahasznosítási lehetőségeket szeretnék tudatosítani a fiatalokban a sportfesztivállal, hogy mekkora energiabefektetés szükséges ahhoz, hogy mondjuk egy átlagos családi ház energiaellátását 90 percre biztosítani lehessen. Az is a cél, hogy az egyetemisták, az oktatók és a középiskolások együtt töltődjenek fel az egészségtudatosság jegyében energiával. A sportnapon a résztvevők kiváló aktivitásának köszönhetően a sportolók 1,5 órás mozgása egy átlagos családi ház 90 perces energiaszükségletének közel 54 százalékát fedezte. 

Lenti Termálfürdő: nőtt a nyári vendégforgalom

Az idei forró nyár kedvezett a szabadtéri strandok, fürdők üzemeltetőinek, a nagy meleg a víz közelébe vonzotta az embereket hűsölni. Nőtt a Lenti Termálfürdő forgalma is az elmúlt évhez képest, 20 százalékos látogatószám növekedést könyvelhetek el a nyári szezonban a fürdőben, mondta Csurilla Zsuzsanna ügyvezető igazgató. A vendégkör nagy részét a magyar családok és a nyugdíjasok tették ki, azonban a HelloSlovenia és HelloCroatia kedvezményünknek köszönhetően a szomszédos országokból is szép számmal érkeztek a fürdőzők. A legnagyobb rendezvényünk idén a beach nyiitó volt, ahol a környékbeli települések és iskolák mérték össze rátermettségüket. Minden nap színes programokkal készültek, a kicsiket izgalmas vízi kalandok és kreatív foglalkozások várták. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában