Kvártélyház 2024

2024.09.07. 11:30

Zalaegerszeg a vadgasztronómia fellegvára

Idén is lelkesen csatlakozott a vadpörkölt fesztiválhoz a keszthelyi Festetics-kastély Vadászati Múzeuma, szögezte le Tóth Csaba PhD, az intézmény igazgatója.

Péter B. Árpád

Tóth Csaba: Zala vármegye vadállománya nemzeti kincs

Forrás: Festetics-kastély

Mint mondta, az a szellemiség, amelyet e rendezvény megjelenít, megegyezik a Vadászati Múzeum törekvésével: „megismertetni és elfogadtatni a vadgazdálkodás szükségességét, szolgálni a hagyományok továbbvitelét, hangsúlyozva a biológiai sokféleség fontosságát, s kifejezve azt, hogy teremtett világunk megőrzése közös kötelezettségünk”.

Tóth Csaba szerint a Kvártélyház hagyományos rendezvénye egyrészt jó alkalmat kínál a vadászat társadalmi elfogadtatására, másrészt összekapcsolja a gasztronómiát a kulturált borfogyasztással, mindezt fűszerezve színvonalas zenei kínálattal és soksok színes programmal. Azt mondta, fontos programelem a hagyományos szakmai konferencia is, amely a vármegyei hivatásos vadászok szakmai továbbképzése is egyben.

– A rendezvény három napja bizonyítja: Zalaegerszeg a vadgasztronómiai fellegvára, és a programnak köszönhetően egyre több családhoz jut el az információ: a vadhús élettani szempontból is számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik – emelte ki a Vadászati Múzeum vezetője.

Tóth Csaba emlékeztetett: Zala vármegye vadállománya nemzeti kincs, hiszen például „erdeinkben él a világ legjobb gímszarvasállománya, amelyet mi magunk hungarikumnak tekintünk”.

– Jó látni, hogy a háromnapos forgatagban mennyi kisgyermekes család vesz részt. Ők biztosan másképp lépnek be az erdőbe, s nem vált ki belőlük ellenérzést a vadászat – szögezte le az igazgató, elárulva: idén is bemutatnak hazai és egzotikus, egész alakos állatpreparátumokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában