A nagykanizsai Aradi udvarban koszorúztak

1 órája

Fejet hajtottak az aradi vértanúk előtt – videó

Az esős időjárás miatt az önkormányzat szervezésében az Aradi udvar melletti Vasemberházban hajtottak fejet pénteken az aradi vértanúk előtt. A koszorúzást az emlékműveknél tartották.

Benedek Bálint

Horváth Jácint polgármester Batthyány Lajos mellszobra előtt az Aradi udvarban, az aradi vértanúk emléknapján

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsán a képviselő-testület 1998-ban döntötte el, hogy a Vasemberház udvarán az aradi tragédia 150. évfordulójára a vértanúknak emlékhelyet állítanak Batthyány Lajos első magyar miniszterelnök mellszobrával együtt. Ide szervez az önkormányzat minden év október 6-hoz kötődően főhajtást. Az elmúlt napok rossz időjárása miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a Vasemberház házasságkötő termében tartják meg az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett eseményt. A rendezvényen a város prominens személyiségi mellett oktatási intézmények vezetői is megjelentek.

aradi vértanúk
Hella Ferenc református esperes az intézményeik vezetőivel együtt helyezte el koszorúját az aradi vértanúk emléknapján
Fotó: Szakony Attila

A zsarnokság lánca megfojtotta a szabadságot

A vendégek előtt Horváth Jácint polgármester mondott beszédet. Kiemelte: 1849. október 6-a egy feketébe burkolózott gyásznap. Mert a halál lesz az úr minden olyan nép lelkében, és a fájdalom sötétje borul a világ minden olyan szegletére, ahol tort ülhet a rabság, ahol a rettegés uralkodik és az elnyomás, ahol a zsarnokság lánca megfojtja a szabadságot.

Mindannyiunk jogaiért kiálló hősöket öltek

Közös gyásznap október 6-a, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc megtorló leszámolása – folytatta. – Embereket öltek, szabadságra esküt tett bátrakat, akik nem magyarok voltak, nem németek és osztrákok, szerbek és horvátok, hanem határokat felszámoló emberek, mindannyiunk jogáért kiálló hősök. Ők is az életre születtek, de a rabságot, a népeket nyomorgató szolgaságot látva hirtelen felnőttek; mert az elvesz minden álmot, minden függetlenséget, és csak falakat emel, embereket és népeket elválasztó határokat, sőt, családokat szétszakító konfliktusokat.

Ezt követően a Hevesi-iskola tanulói adtak zenés és kulturális műsort, majd a résztvevők a Zsigmondy-technikum kadétjainak felvezetésével megkoszorúzták az emlékműveket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában