Nagykanizsán október 26-án rövid utcai harcok voltak

2 órája

Balázs László, a legfiatalabb forradalmi áldozat

Balázs László, az 1956-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozata előtt hajtottak fejet kedden az emlékezők. A Thúry György Múzeum, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, valamint a Civil Kerekasztal Egyesület szervezésében Balázs László, a zeneiskola épületén lévő emléktábláját koszorúzták meg.

Benedek Bálint

Az eseményen Balázs László életéről Lengyák István, a civil szervezet soros elnöke beszélt. Elmondta: Szombathelyen született, 1941. február 26-án. Általános iskolai tanulmányai befejezése után Nagykanizsán járt középiskolába.

Balázs László
Balázs László emléktáblájánál koszorúztak, balról: dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Kun Sándorné, a Civil Kerekasztal Egyesület vezetőségi tagja, Horváth Jácint, Baráth Adrien, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI igazgatója és Lengyák István

Balázs László: Meglőtték a Kazinczy utcában

– Balázs László a kutatások alapján valószínűsíthető, hogy olajbányász szakmunkásnak készült – folytatta. – Nagykanizsán 1956. október 26-án rövid utcai harc volt a felkelők és a pártházat védők között, mely délután 16 órától 19 óráig tartott, amíg Marcaliból az orosz tankok megérkeztek. A városban ettől kezdve kijárási tilalmat vezettek be. Balázs László aznap késő estig egy ismerős családnál tartózkodott, és innen indult a szállása felé éjjel 23.30 óra után, amikor a magyar katonai járőr egyik tagja a Kazinczy utcában a város-parancsnok lakásával szemben, az emléktábla közelében meglőtte.

Lebénult a lövéstől

Lengyák István hozzátette: Balázs László tüdő és gerincsérülést szenvedett, melytől lebénult. A telefonhívásra kivonuló nagykanizsai mentőegység a helyi kórházba szállította. Később, decemberben a szombathelyi kórházba került, ahol a gerincébe fúródott golyó okozta vérmérgezésben hunyt el 1957. január 23-án. Szombathelyen a Szent Márton temetőben alussza örök álmát.

A rendezvény végén az emlékezést szervező intézmények igazgatói és tagjai Horváth Jácint polgármesterrel megkoszorúzták az emléktáblát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában